ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:08:00 π.μ. | | |
Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»
«Είναι αναμφίβολα μια κακή εξέλιξη» λέει για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα».

Όπως εξηγεί ο κ.Σαρηγιάννης, με 2000 αλληλουχίσεις γονιδιώματoς οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής 174 μεταλλαγμένα κρούσματα, το ποσοστό αυτό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%. «Το μικρό αυτό υποδείγμα, δείχνει το βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ την ημέρα και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά τους και να μην οδηγηθούμε σε κατάρρευση στο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού»

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει στην ουσία η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι πως αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού και εκεί που είχαμε έναν ιό,τώρα θα έχουμε δύο. «Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανασύσταση των εμβολίων καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αρχίζει να επελαύνει είναι το πιο πιθανό σενάριο να συμβεί και μάλιστα άμεσα. Αυτό βέβαια είναι κάτι το εύκολο για τα mrna εμβόλια. Έτσι, το νέο αναθεωρημένο εμβόλιο θα έχει πια 2 πρωτεΐνες για την αντιμετώπιση του ιού. « Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια» καταλήγει ο κος Σαρηγιάννης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ