ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Αργολίδα: Κύριο πρόβλημα για το πορτοκάλι ο μικρός όγκος εξαγωγών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:50:00 μ.μ. | |
Αργολίδα: Κύριο πρόβλημα για το πορτοκάλι ο μικρός όγκος εξαγωγών
Στα Μέρλιν σύμφωνα με το ypaithros.gr, επικεντρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών αυτή την περίοδο, με τη μικροκαρπία να εξακολουθεί να χαρακτηρίζει μεγάλο όγκο της φετινής παραγωγής, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολη η απορρόφησή τους σε καθεστώς κλειστών αγορών λόγω της πανδημίας. 

«Τα πορτοκάλια έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μανταρίνια από το κλείσιμο της εστίασης και των ξενοδοχείων, ειδικά εκείνα που προορίζονται για χυμό», επιβεβαιώνεται από την πλευρά του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

Για μια πολύ δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Γιώργος Ντόκος, ταμίας της ΚΑΣΟΑ Δαναός. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 λεπτών μεικτά. Όπως εκτιμά, «έχουμε όντως και εκτεταμένη μικροκαρπία και φουσκώματα στα Μέρλιν, λόγω καιρικών φαινομένων, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ο μικρός όγκος εξαγωγών. Η αγορά έχει περιοριστεί στα σούπερ μάρκετ και αυτά παίρνουν μόνο τα επιτραπέζια, όχι τα ψιλά πορτοκάλια».

Ο κ. Ντόκος επεσήμανε ότι οι ομάδες παραγωγών της Αργολίδας έχουν ζητήσει να ενεργοποιηθεί η απόσυρση για δωρεάν διανομή, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα αποτελούσε μια διέξοδο, ωστόσο δεν φαίνεται να προχωράει παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή πρόβλεψη. «Ενώ υπάρχουν πολλά Μέρλιν ακόμα πίσω, δεν υπάρχουν καλά μεγέθη και ανθεκτικά», μας είπε ο παραγωγός Τάσος Λέρμας από την Αργολίδα, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10%-15% των κτημάτων που έχουν καλύτερες ποιότητες και μεγέθη πληρώνονται στα 25 λεπτά.

Οι τιμές που πληρώνουν οι έμποροι για τα κτήματα με ποσοστά αναλογίας μικρόκαρπων-μεγαλόκαρπων 40%-60% με ένα 20% ούτως ή άλλως να επιστρέφεται για χυμοποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο. Σημείωσε, ακόμη, ότι «και άλλες χρονιές είχαμε ποσοστό ψιλόκαρπων πορτοκαλιών, αλλά δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα απορρόφησης, γιατί ξέραμε ότι τα έπαιρνε η εστίαση».

Στην Άρτα, οι παραγωγοί φέτος μιλούν για καλά μεγέθη και ποιότητα. Περίπου το 40% των Μέρλιν συγκομίστηκε με 18-20 λεπτά μεικτά, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, «μόλις άρχισε κάτι να κινείται με τα Μέρλιν και ξεκινήσαμε και τα Κοινά της Άρτας, άρχισαν βροχές που δεν επιτρέπουν να γίνει συγκομιδή. Υπάρχει φόβος ότι τα Μέρλιν που έχουν μείνει και είναι πολλά –πάνω από το 60% είναι πάνω στα δέντρα– θα αρχίσουν να παρουσιάζουν φουσκώματα».

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ