ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ελληνισμός συνεχίζει να είναι εδώ (γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γεώργας)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:44:00 μ.μ. | |
Ο Ελληνισμός συνεχίζει να είναι εδώ (γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γεώργας)
"Ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, 
όμως αρκεί να παρεμβάλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής, 
για να φωτιστεί αμέσως άπλετα."
Φρίντριχ Νίτσε 

Γράφει ο Δρ. Γεώργας Αναστάσιος 

Στα 1453 , η βυζαντινή αυτοκρατορία , γίνεται ένα όνειρο , κόκκινο βαθύ . Τα πνευματικά της παιδιά , φεύγουν σαν τα πουλιά , αναζητώντας την ελευθερία στην Βενετία , Ιταλία , Παρίσι και Λονδίνο .

Ήδη από τον 5ο αιώνα η αυτοκρατορία συνέχισε να είναι μόνο κατ’ όνομα ρωμαϊκή, αλλά στην πραγματικότητα είχε καταστεί ελληνική και παρέμεινε ελληνική λέει ο Arnold J. Toynbee, Βρετανός ιστορικός και συμπληρώνει ο Πλήθων Γεμιστός , Έλληνας Βυζαντινός φιλόσοφος , ¨ Εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί ¨. 

Ανδρόνικος Κάλλιστος , Ιανός Λάσκαρης , Νικόλαος Σοφιανός , Γεώργιος Ερμωνυμος , εκδότες όπως ο Ζαχαρίας Καλλέργης , Έλληνες καρδινάλιοι όπως ο Βησσαρίων , λειτούργησαν ως γέφυρες πολιτισμού , μεταφέροντας στην Δύση τον βυζαντινό ανθρωπισμό και τις κλασικές πολιτισμικές καταβολές . 

Σε μια Ευρώπη , η οποία φλέγονταν από ανάγκη αποτίναξης του Μεσαίωνα , ζητώντας απεγνωσμένα υλικά για την δημιουργία της επερχόμενης Αναγέννησης , του Διαφωτισμού . Αυτά ήταν η γνώση των Ελληνικών , η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων . Αντηχούσαν οι έδρες των πανεπιστημίων της εποχής , από τον Όμηρο , τον Πλάτωνα , τον Αριστοτέλη . 

Ανάρπαστα τα αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χειρόγραφα , αντιγράφονταν , τυπώνονταν , διαδίδονταν σε όλη την Ευρώπη και μαζί με αυτά οι ιδέες του Ουμανισμού , της Δημοκρατίας τής Ισότητας , του Ορθολογισμού και της Επιστήμης έναντι της Θεοκρατίας . Η Αναγέννηση βρήκε τα υλικά που ζητούσε. Ο Διαφωτισμός ήταν πλέον η εξέλιξη , η φωτιά που σάρωσε ο,τιδηποτε παλιό και έδωσε φτερά στο πνεύμα και την καρδιά .

 Εκτός από τις μηχανές, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο διαχρονικό που να μην προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα: Σχολεία, Γυμναστήρια, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ιστορία, Ρητορική, Φυσική, Βιολογία, Ανατομία, Υγιεινή, Διακοσμητική, Ποίηση, Μουσική, Τραγωδία, Κωμωδία λέει ο Γουίλ Ντυράν .Αμερικανός ιστορικός & φιλόσοφος και συνεχίζει , Όσοι αγαπούν την ελευθερία, την λογικήν και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα ως την λαμπράν πρωίαν τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας. 

Οι φυσικές επιστήμες άνθισαν . Τζον Πολ , Καρτέσιος , Νεύτων ανακάλυψαν καινούργιους νόμους με βάση την Λογική και την παρατήρηση . 

Επανάσταση και στο πνεύμα . Στο κέντρο ο άνθρωπος . Φυσικά δικαιώματα , ελευθερία , ιδιοκτησία , ισότητα , ελευθερία σκέψης , δημοκρατία , κοινωνικό συμβόλαιο είπε ο Ρουσο , διαχωρισμός εξουσιών , εκτελεστική , νομοθετική , δικαστική εξουσία . 

Συνέπεια με πάλι βαθύ κόκκινο χρώμα , της θυσίας πολλών , η Γαλλική Επανάσταση και πρότερα η Αμερικανική . 

Το όνειρο αποκτά θεμέλια και οδηγεί την Νέα Εποχή ακμής . 

16ος , 17ος ,18ος ,19 ος αιώνας . 

Ο χρόνος ο πανδαμάτωρ αλλά και τραγικά αδυσώπητος περνά . 

1797 Ορλωφικά , 1814 ιδρύεται η Φιλική Εταιρία στην Οδησσό , ελληνική εθνική επανάσταση 1821 .

Το αντίστροφο ταξίδι των Ελλήνων Λογίων , επιστημόνων , φιλοσόφων έχει αρχίσει με κατεύθυνση από την Ευρώπη στην σκλαβωμένη πατρίδα . 

Σαν πουλιά αποδημητικά οι ιδέες , τα συναισθήματα , τα τόσα επιτεύγματα επιστρέφουν στην αρχέγονη μήτρα . Σκοπός το όνειρο 2500 χιλιάδων χρόνων , να συνεχιστεί . Η Μάνα του πολιτισμού , να απελευθερωθεί . Ιωάννης Καποδίστριας , Αδαμάντιος Κοραής , Ρήγας Φεραίος , Εμμανουήλ Ξάνθος , Νικόλαος Σκουφάς , Γρηγόριος Ζαλυκης , Άνθιμος Γαζής , Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος , το Φανάρι που με την γλώσσα της Ορθόδοξης εκκλησίας είχε εξελληνίσει τις μορφωμένες και εμπορικές τάξεις των Βαλκανίων , εμφύσησαν τον αέρα τον επαναστατικό , τον αέρα της ελευθερίας από την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία . 

Το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο στο Παρίσι , η Φιλόμουσος Εταιρία των Αθηνών αλλά και της Βιέννης , η Εκκλησία και οργανώσεις άλλες , έθεσαν σκοπό την εκπαίδευση των υποδούλων Ελλήνων και την διάδοση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς . 

Εφημερίδες ελληνικές τυπώνονται αρχικά στην Βιέννη . Η Χάρτα του Ρήγα , διαδίδεται . Η φλόγα έχει ανάψει . Η Φωτιά ξεκινά . Στην Αγία Λαύρα , στα Καλάβρυτα , ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το Λάβαρο της Επανάστασης , το λάβαρο του Σταυρού . 

Υψηλάντης , Κολοκοτρώνης , Δεληγιάννης, Παπαφλέσσας , Μακρυγιάννης , Νικηταράς , Μπουμπουλίνα , Ανδρούτσος , Μαυρομιχάλης και τόσοι άλλοι , προσφέρουν το αίμα για την Ελευθερία. 

Η κραυγή Ελευθερία η Θάνατος ακούγεται παντού και οι ψυχές και τα σώματα ριγάνε . 

Ο Ελληνικός Διαφωτισμός , είναι γεγονός . Η επαναφορά στο Φως για το γένος που για 400 χρόνια ζούσε στο σκοτάδι , τυφλώνει και ενθουσιάζει όλη την Ευρώπη , όλον τον κόσμο . Σύμπασα η ευρωπαϊκή και όχι μόνο πνευματική ελίτ , εκθειάζει τον Αγώνα των Ελλήνων . Λόρδος Βύρων , Τζωρτζ Κάνινγκ , Βίκτωρ Ουγκώ , Φρίντριχ Σίλερ , Λουδοβίκος Α της Βαυαρίας , Αλεξάντερ Πούσκιν , Σαμουήλ Γκριντλευ Χάου , ποτισμένοι και εμπνευσμένοι από τα αρχέγονα μηνύματα του Ελληνισμού , υμνούν τον Έλληνα την ελληνική επανάσταση και προσφέρουν πολλοί από αυτούς το αίμα τους ως ένδειξη υπέρτατης τιμής σε αυτούς που τους έδωσαν το δώρο του Σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού . 

Αναφέρει ο Β Γκαίτε " Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη ". Ενώ ο Ibn Khaldun , Άραβας ιστορικός, λόγιος, θεολόγος και πολιτικός λέει ¨Πρέπει να παραδεχτούμε πως όλο το Ισλάμ, εκτός της θρησκείας, ήταν Ελληνικό. Προδοσία ενάντια των Ελλήνων από τα Ισλαμικά έθνη, ισούται με προδοσία ενάντια στην ίδια τους τη φύση ¨ . 

2021  

Ο Ελληνισμός συνεχίζει να είναι εδώ . Και γιορτάζουμε . Γιορτάζουμε τον άνθρωπο , την ψυχή , το πνεύμα , το κάλλος , την ελευθέρια , την δημοκρατία , μα πάνω απολα γιορτάζουμε την αθάνατη Ελλάδα , τον συνεχή αγώνα για την εξέλιξη του συγχρόνου ανθρώπου και του πολιτισμού μας . 

Όπως είπε και ο Βίκτωρ Ουγκο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται . Βαριά ευθύνη να συνεχίσουμε να είμαστε ο ηνίοχος του Παγκόσμιου Πολιτισμού ξεπερνώντας παθογένειες , διχόνοιες και ελαττώματα , να συνεχίσουμε να είμαστε Φάρος Φωτός , γη Φωτός . !!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ