ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ηχητικό ντοκουμέντο από το βράδυ της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη : «Δεχόμαστε επίθεση», «Κέντρο, έχουν πάρει συνάδελφο!»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:10:00 μ.μ. | |
Ηχητικό ντοκουμέντο από το βράδυ της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη : «Δεχόμαστε επίθεση», «Κέντρο, έχουν πάρει συνάδελφο!»
Οι επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά αστυνομικών το βράδυ της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη και η ένταση που επικράτησε πριν και μετά τον τραυματισμό του 24χρονου ειδικού φρουρού έχουν αποτυπωθεί στο αρχείο επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. και δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή

Για το συμβάν διεξάγεται εσωτερική έρευνα, καθώς διαπιστώθηκαν επιχειρησιακές αστοχίες και έλλειμμα συντονισμού. Την Πέμπτη, μάλιστα, αποφασίστηκαν αλλαγές στη διάρθρωση του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (όπου υπάγεται η ομάδα Δράση) ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των δυνάμεων, σε αστυνομικές επιχειρήσεις, όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη.

Νέα ερωτήματα


Ανέκυψαν επιπλέον ερωτήματα σχετικά με το εάν κάποιος αξιωματικός από το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή στην ομάδα Δράση να εφορμήσει στο πλήθος και τελικά να εγκλωβιστεί ή εάν τα μέλη της κινήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία. Το θέμα φέρεται να απασχόλησε συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας. Από το ηχητικό αρχείο του κέντρου επιχειρήσεων προκύπτει ότι οι εντολές προς τις ομάδες Δράση ήταν να κινούνται στα στενά κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης και να κάνουν συλλήψεις.

«Δράση 30, Δράση 36 για ελάτε προς το τμήμα να μπορέσουμε να κάνουμε συλλήψεις» ακούγεται να διαβιβάζει ο εκφωνητής προς δύο ομάδες δικυκλιστών. «Δράση 11 και Δράση 12 κατεβείτε πίσω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Θα κινηθούμε σε αυτό εκεί το κομμάτι».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής μιας από τις ομάδες ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων ότι κάτω από τη γέφυρα προς την οδό Δαβάκη άτομα έχουν ανάψει φωτιές και έχουν στήσει οδοφράγματα. «Στο στόμιο, με το που βγαίνεις οδοφράγματα και φωτιές». Καθώς τα επεισόδια κλιμακώνονται ο εκφωνητής προτρέπει τους δικυκλιστές να βρίσκονται «όπου κινούνται οι διμοιρίες», ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για το ενδεχόμενο τα άτομα που προκαλούν επεισόδια να πάνε στα «καύσιμα» ένα σημείο ανεφοδιασμού των περιπολικών, στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Συγγρού. Τα λεπτά που ακολουθούν η ένταση κορυφώνεται.

«Δράση 30, Δράση 36 τι δουλειά έχετε εκεί πέρα», φωνάζει ο εκφωνητής και λίγο αργότερα απευθυνόμενος προς τις ίδιες δύο ομάδες δικυκλιστών ακούγεται να ρωτά: «Πού βρίσκεστε;», έχοντας χάσει επαφή μαζί τους. Δευτερόλεπτα μετά εκείνοι καταφέρνουν να απαντήσουν: «Κέντρο, οδοφράγματα έχουν ανάψει, δεν μπορούμε να περάσουμε από πουθενά», λέει ο επικεφαλής τους με ένταση και αγωνία στη φωνή του.

Το σοκ είναι μεγάλο όταν, ενώ ο εκφωνητής από το κέντρο επιχειρήσεων δίνει εντολή στις ομάδες να αποχωρήσουν φοβούμενος για τη σωματική ακεραιότητά τους, ο επικεφαλής της μιας ομάδας ακούγεται να λέει: «Εχουν πάρει συνάδελφο», «Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής, έχει μείνει άτομο».
Τελικά με τη συνδρομή και μιας διμοιρίας ΜΑΤ οι αστυνομικοί της Δράσης κατάφεραν να πλησιάσουν τον 24χρονο που βρισκόταν αιμόφυρτος στο έδαφος από καταιγισμό χτυπημάτων.

Δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν στην κλειστή σύσκεψη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη ήταν η αδυναμία της Δράσης να απεγκλωβίσει από το σημείο το ένα μέλος της αλλά και οι καταγγελίες πολιτών για τη συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας, το διάστημα που ακολούθησε τον τραυματισμό του 24χρονου και έως τη λήξη των επεισοδίων.
 
Πηγή: kathimerini.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ