ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Αργολίδα: Ανομοιόμορφη ανθοφορία στις βερικοκιές - Ξεγελάστηκαν τα δέντρα από τον καιρό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:23:00 μ.μ. | | | |
Αργολίδα: Ανομοιόμορφη ανθοφορία στις βερικοκιές - Ξεγελάστηκαν τα δέντρα από τον καιρό
Συναγερμό έχει σημάνει στους παραγωγούς βερίκοκου ανά την Ελλάδα, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παραγωγή, η ανομοιόμορφη ανθοφορία, που καταγράφεται στην καλλιέργεια, συνεπεία της κακής διακοπής του λήθαργου των δέντρων, λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ο ήπιος Δεκέμβριος και ο ζεστός Ιανουάριος, τους οποίους διαδέχθηκε, τον Φεβρουάριο, η κακοκαιρία «Μήδεια» με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και μετέπειτα και τους παγετούς, διαμόρφωσε ένα κλιματικό περιβάλλον, που έχει μπερδέψει τις βερικοκιές. Αποτέλεσμα είναι όχι μόνο στο ίδιο κτήμα, αλλά ακόμη και στο ίδιο δέντρο κάποιοι οφθαλμοί να έχουν ανθίσει κι άλλοι να εξακολουθούν να βρίσκονται σε λήθαργο.

Το σοβαρότερο πρόβλημα, τουλάχιστον προσώρας, δείχνει να το έχουν οι πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η ανομοιομορφία της άνθησης είναι εκτεταμένη. Ωστόσο, οι παραγωγοί ανησυχούν και για τις υπόλοιπες, τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες, στις οποίες το τοπίο, για το εάν και πόσο έχουν επηρεαστεί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις επόμενες ημέρες. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση με την ανθοφορία και στις φυτείες στην Αργολίδα και στην Κορινθία, όπου υπολογίζεται πως καλλιεργούνται ίσως και πάνω από 30.000 στρέμματα, όπως ανέφερε στην Agrenda ο γεωπόνος Ανδρέας Κορολής.

«Ο κοκκινόσαρκες ποικιλίες, όπως οι orange red και η pricia είναι ακόμη πίσω, στα Μπεμπέκο η έναρξη της άνθησης είναι στο 5% έως 30%, είναι στο ξεκίνημα η Τύρβη, ενώ οι άλλες παραμένουν σε λήθαργο. Σκεφτείτε πως η Wonder Cot που συγκομίζεται στις 10 του Μάη, ακόμη κοιμάται», παρατήρησε ο κ. Κορολής, προσθέτοντας πως «με τις εναλλαγές ζέστης και κρύου και κατόπιν με τους παγετούς, τα δέντρα ξεγελάστηκαν, τα μελίσσια δεν δουλεύουν σωστά και δεν θα έχουμε και συνθέσεις. Όλα αυτά έχουν προβληματίσει τον κόσμο».

Πηγή: agronews.gr
Φώτο αρχείου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ