ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Πέλλα - Ημαθία: Ολάνθιστος ο κάμπος με τις ροδακινιές αλλά η παγωνιά προκάλεσε ζημιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:34:00 μ.μ. | | | | | |
Πέλλα - Ημαθία: Ολάνθιστος ο κάμπος με τις ροδακινιές αλλά η παγωνιά προκάλεσε ζημιά
Ο κάμπος στην Ημαθία και την Πέλλα «φόρεσε» τα καλά του. Οι ροδακινιές και οι βερικοκιές άνθισαν, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο, φέτος υπάρχει μια δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αν και η εικόνα είναι πραγματικά μαγική, τα άνθη δεν κρύβουν μέσα τους καρπούς, όπως επισημαίνουν αγρότες των περιοχών αυτών, αποδίδοντας την κατάσταση στην πρόσφατη παγωνιά.

«Η τελευταία παγωνιά έχει επηρεάσει σημαντικά την καρποφορία, η οποία, σε κάποιες ποικιλίες, μειώθηκε ακόμα και 100%», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, επισημαίνοντας πως «έχουμε άνθη χωρίς καρπό».

«Η παγωνιά που είχαμε πριν από 15 ημέρες, με τη χιονόπτωση και τις θερμοκρασίες που έφτασαν τους -16 βαθμούς, προκάλεσε τεράστια ζημιά στα δέντρα», σημείωσε ο κ. Χαλκίδης και πρόσθεσε: «Η ζημιά στην καρποφορία φτάνει στις βερικοκιές στο 100% και σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων το 70% και 80%. Βλέπουμε τα δέντρα μας ανθισμένα και μέσα στα άνθη δεν υπάρχει το καρπίδιο».

Σημείωσε, δε, πως ήδη υπάρχουν κλιμάκια γεωπόνων που ελέγχουν τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά και διευκρίνισε: «Ο ΕΛΓΑ μας ενημέρωσε πως πρέπει να δηλωθούν οι πρώιμες ανθισμένες ποικιλίες που έχουν πληγεί από την παγωνιά και πως σε περίπτωση που υπάρξει ζημιά και στις ροδακινιές που δεν έχουν ακόμα ανθίσει, θα αποζημιωθούμε και γι’ αυτές, διότι εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε οικονομικά. Έτσι περιμένουμε πως θα εξελιχθεί η καρποφορία και εάν τελικά θα κρατήσει το δέντρο τον καρπό, όταν πέσουν τα πέταλα».

* Συνέντευξη στους Νίκο Γιώτη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ