ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Τι αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού για το "Τουρκογέφυρο" που εντοπίσθηκε στην Ν. Κίο Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:28:00 μ.μ. | | | |
Τι αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού για το "Τουρκογέφυρο" που εντοπίσθηκε στην Ν. Κίο Αργολίδας
Σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος Ελληνική Λύση και Βουλευτή Λάρισας με θέμα την «Ανακάλυψη γεφυριού από την εποχή της Τουρκοκρατίας, στη Νέα Κίο Αργολίδας» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.


Στην ερώτηση του ο κ. Βελόπουλος ανέφερε:

Μια τυχαία ανακάλυψη προέκυψε, μετά από καθαρισμό ρέματος, στην περιοχή του Βάλτου, της Νέας Κίου, στην Αργολίδα, όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι της περιοχής. 

Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, εξαιρετικής ομορφιάς, σε άριστη κατάσταση, το οποίο ήταν καλυμμένο από θάμνους και καλάμια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας μεταφέρθηκαν, το γεφύρι χρονολογείται από το τέλος του 17ου αιώνα και συνέδεε το Ναύπλιο με τους Μύλους, επί τουρκοκρατίας, διευκολύνοντας την συγκοινωνία μεταξύ των δυο σημείων, καθώς, στους Μύλους βρισκόντουσαν, την εποχή εκείνη, αποθήκες σιτηρών. 

Ενδεχομένως, από αυτόν τον δρόμο να περνούσαν και οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Το πέτρινο αυτό γεφύρι, είναι ορατό από την παραλιακή οδό Νέας Κίου - Μύλων και θεωρείται ενδεικτικό της τεχνοτροπίας της εποχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε σε συντονισμένες ενέργειες με τις τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές για την ανάδειξη, αλλά και για την προστασία του ως άνω γεφυριού, στην περιοχή της Νέας Κίου, στην Αργολίδα;

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4527/24.2.2021 Ερώτηση με θέμα: «Ανακάλυψη γεφυριού από την εποχή της Τουρκοκρατίας, στη Νέα Κίο Αργολίδας»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 4527/24.2.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού της κοίτης μικρού ρέματος στην περιοχή του Τημενίου, μεταξύ Νέας Κίου και Μύλων, στις 5 Φεβρουαρίου 2021, συνεργείο της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντόπισε κτιστή κατασκευή. Ειδοποιήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, η οποία διενήργησε άμεσα αυτοψία στη θέση. 

Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για μικρό, λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι, το οποίο δεν ήταν ορατό λόγω της πυκνής βλάστησης. Το γεφύρι σώζεται σε άριστη κατάσταση, γεγονός που οφείλεται αφενός στη στιβαρή του κατασκευή, αφετέρου στη μικρή πίεση που του ασκήθηκε στο πέρασμα του χρόνου από το δευτερεύον ρεύμα του μικρού χειμάρρου. Από τον τρόπο κατασκευής είναι πιθανόν ότι χρονολογείται στην όψιμη οθωμανική περίοδο.

Το γεφύρι είναι παράλληλο στην σημερινή παραλιακή οδό Νέας Κίου- Μύλων και σε απόσταση περίπου 50μ. βόρεια-βορειοδυτικά αυτής, και πιθανόν εξυπηρετούσε αμαξιτή οδό, αντίστοιχη με τη σημερινή, η οποία συνέδεε τους Μύλους με το Ναύπλιο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας προχώρησε σε φωτογραφική τεκμηρίωση του ευρήματος, καθώς και σε τοπογραφική ένταξή του στο τηρούμενο αρχείο μνημείων της περιοχής. Με δεδομένη την άριστη κατάσταση διατήρησης και στατικής του επάρκειας, δεν κρίνονται αναγκαίες άμεσες στερεωτικές εργασίες. Η Εφορεία βρίσκεται σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Άργους, για την αποτύπωση και εργασίες ανάδειξης του μνημείου.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ