ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Στο στόχαστρο οι αυτοαπασχολούμενοι στις λαϊκές αγορές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:51:00 π.μ. | | |
Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Στο στόχαστρο οι αυτοαπασχολούμενοι στις λαϊκές αγορές
Η κυβέρνηση της ΝΔ, που στιγμή δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται την πανδημία προκειμένου να περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, φέρνει νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, το οποίο μπάζει για τα καλά τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων στον κλάδο των λαϊκών αγορών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιεί κατευθύνσεις της ΕΕ και προβλέπει:

· Τη διαχείριση των λαϊκών αγορών αναλαμβάνουν ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με απελευθέρωση του ημερήσιου τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, για να κυριαρχήσει ο μεγαλέμπορος.

· Επιτρέπεται νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.

· Καταργείται η έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Ορίζει πλειστηριασμό των θέσεων και τις βγάζει στο σφυρί κάθε 3 χρόνια.

· Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών, εξαίρεση των εκπροσώπων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Γίνεται σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, να τις ελέγχουν έχοντας ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους. Αυτό σημαίνει το πέταγμα από τις λαϊκές αγορές χιλιάδων μικρών αγροτών που διαθέτουν την μικρή παραγωγή τους σε αυτές. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα εφοδιάζονται αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Ένα σημαντικό κομμάτι μικρών παραγωγών και εμπόρων στην Πελοπόννησο βγάζει το ψωμί του στις λαϊκές αγορές και οι οποίοι εάν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θα το χάσουν. Οι ίδιοι, μέσα στην οικονομική καπιταλιστική κρίση και την πανδημία, τα 3 lockdowns, πλήττονται από τα χρέη και την αναδουλειά, από υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούμε:

· Το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο. Ταυτόχρονα, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές:

· Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

· Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

· Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

· Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενοι για όσο διάστημα κρατούντα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

· Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

· Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αναφορικά με τα μέτρα άμεσης αρμοδιότητας της περιφέρειας:

Τη μείωση του καταβαλλόμενου από τους πωλητές πλανοδίου εμπορίου ετήσιου τέλους ανά άδεια, με δεδομένο το χαμένο εισόδημα, λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Η Περιφέρεια να αναλάβει τον εφοδιασμό όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.), με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους που έχουν ήδη καταβάλει.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γόντικας Νίκος
Κελλάρης Γιάννης

Φώτο αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ