Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης ο πλάτανος της Πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:56:00 μ.μ. | | |
Στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης ο πλάτανος της Πλατείας Συντάγματος στο Ναύπλιο
Κάτω από ποιον πλάτανο που στέκει ακόμα όρθιος στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, ξεκουράζονταν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης; Πού βρίσκεται το δέντρο δίπλα στο οποίο πέθανε ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι; Και σε ποιο πευκοδάσος της Μεσσηνίας τα δέντρα «είδαν» την πρώτη σύγκρουση των Ελλήνων με τον στρατό του Ιμπραήμ;

Μια πρωτότυπη δράση, τη συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων της περιόδου της Επανάστασης και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και ανάδειξής τους, ανέλαβε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ινστιτούτου, πρόκειται για τους τελευταίους υπεραιωνόβιους ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας μας. Τα δέντρα αυτά έζησαν την αντάρα των μαχών της Ελληνικής Επανάστασης και «άκουσαν» τις καμπάνες να ηχούν το χαρμόσυνο μήνυμα της ελευθερίας.
 
Η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί. Τα εν λόγω εμβληματικά δέντρα θα σημανθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο και θα παρουσιαστούν σε μικρές υπαίθριες εκδηλώσεις. Η δράση έχει ξεκινήσει ήδη να προβάλλεται και μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές, από τον σταθμό της Εκκλησίας. Τέλος, θα γίνει προσπάθεια τα ευρήματα να συμπεριληφθούν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ