ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Πώληση rapid test και δωρεάν διάθεση self test από τα Φαρμακεία - Δεν θα γίνονται όμως από τους φαρμακοποιούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 μ.μ. | | |
Πώληση rapid test και δωρεάν διάθεση self test από τα Φαρμακεία - Δεν θα γίνονται όμως από τους φαρμακοποιούς
Τα φαρμακεία θα πωλούν εφεξής rapid test και θα διαθέτουν δωρεάν self test. Δεν θα διενεργούν όμως οι φαρμακοποιοί κανένα από τα τεστ αυτά, σύμφωνα με τη διάταξη που περιελήφθη στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, στην τελική της μορφή.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, διαγράφηκε φράση από τη διάταξη, που όριζε ότι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, "δύναται να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς".

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην έγκριση που πρέπει να έχουν λάβει τα self test για να διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

«Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης για τις προδιαγραφές των self test και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων.

Εξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η σύμβαση για τον διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ