ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Για ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα είναι υποχρεωτικό το self test - Πώς θα το κάνουμε;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:06:00 μ.μ. | |
Κορωνοϊός: Για ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα είναι υποχρεωτικό το self test - Πώς θα το κάνουμε;
Διευκρινίσεις αναφορικά με τη χρήση των self tests (αυτοδιαγνωστικά τεστ) από τους πολίτες, έδωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες που θα πρέπει με ασφάλεια να λειτουργήσουν.


Όπως τόνισε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα 2 μηνών.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, εξετάζει το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, είπε.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Επίσης, θα δοθούν οδηγίες τις επόμενες ημέρες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση, όπως για παράδειγμα απουσία από το σχολείο και την εργασία.

"Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού" επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self-test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Όλα τα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η άδεια από την εργασία ή η απουσία από το σχολείο, κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη, μαθητή και ούτω καθεξής.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και για τα σχολεία, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, η συμπληρωματική στρατηγική τους self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. "Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων, ο Δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης, ο Δήμος Σκιάθου, ο Δήμος Καρδίτσας και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος.

Σημείωσε επίσης, ότι η Ευρυτανία, η Αρκαδία, η Χίος, τα Ανώγεια και η Σκιάθος, εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα θα επιτρέψει οι περιοχές αυτές να βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή από το βαθύ κόκκινο την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσονται πλέον με ομόφωνη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06:00 οι ακόλουθες περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Ο Δήμος Γρεβενών
Ο Δήμος Κιλκίς
Ο Δήμος Βέροιας

Σχετικά με τη Λέρο και τη Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, καθεστώς που παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, αίρεται από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Δηλαδή, από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Φώτο: tanea.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ