ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

"Μύθοι για την 21η Απριλίου 1967" (γράφει ο Τόλης Κοΐνης)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:13:00 μ.μ. | | | |
"Μύθοι για την 21 Απριλίου 1967" (γράφει ο Τόλης Κοΐνης)
Του Τόλη Κοΐνη

Οι αναμνήσεις για αυτή την «δύσκολη» επέτειο έρχονται άτακτα. Κάποιες από αυτές θα τις δημοσιεύσω σήμερα, μαζί με τους μύθους.

1) Η «ΑΝΑΙΜΑΚΤΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», έτσι έλεγαν οι ίδιοι χουντικοί. Δεν έγινε καμία επανάσταση. Κινήθηκε ο στρατός βάσει «νόμιμου» σχεδίου, που υπήρχε στα ντουλάπια του ΓΕΣ, το οποίο είχε εκπονήσει ο δικός μας στρατηγός Βασίλης Καρδαμάκης από το 1960. Ο στρατός κινήθηκε σε εφαρμογή «σχεδίου»… Τώρα, ότι ελάχιστοι αξιωματικοί διερωτήθηκαν ποιοι έδωσαν την διαταγή εφαρμογής του σχεδίου, είναι προϊόν της έξυπνης ψυχολογικής προπαγάνδας που είχε προηγηθεί.

2) Η «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΡΑΦΡΟΝΩΝ»… άλλος μύθος… πλάστηκε για να κρύψει την αλήθεια: «Η ΧΟΥΝΤΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Κατ’ αρχήν υπήρχε μία ψυχολογική μεθόδευση… Ένα μέρος του Τύπου κατηγορούσε πως η «πατρίς» κινδύνευε από τους κομμουνιστάς και τον Ανδρέα… Μια γκαιμπελίστικη προπαγάνδα «πες, πες ψέμματα, κάτι θα πιστεύσουν»… Έστησαν πρώτα ένα ψεύτικο σαμποτάζ στον Εβρο και προσπάθησαν να μπλέξουν σε αυτό κάτι αριστερούς φαντάρους. Αποκαλύφθηκε το ψεύδος. Μετά έστησαν μια πλεκτάνη στην Κύπρο, τον περίφημο ΑΣΠΙΔΑ: Ένας αξιωματικός καλεί σε δείπνο άλλους τέσσερις συναδέλφους του και μόλις κάθονται στο τραπέζι, μπαίνει ο ίδιος ο Γρίβας με την τοπική ΕΣΑ και τους συλλαμβάνει!!!! Αμέσως τα παπαγαλάκια άρχισαν: Ο Αντρέας φταίει!!!! Και άρχισαν οι δεξιές φυλλάδες να γράφουν πως ο Αντρέας (που ήταν τότε μειοψηφία στην «Ενωση Κέντρου») ετοίμαζε δικτατορία «χειρίστου είδους». Με αυτή την ψυχολογική πορετοιμασία όχι μόνο οι φασίστες, αλλά και οι μετριοπαθείς συντηρητικοί και βασιλόφρονες, δέχτηκαν ευχαρίστως την δικτατορία (στην αρχή, μετά κατάλαβαν, αλλά εντωμεταξύ οι Τούρκοι μας είχαν πάρει την μισή Κύπρο).

3) Την Δικτατορία την έκαναν οι ΕΒΡΑΙΟΙ… (Ως γνωστόν αυτοί φταίνε για όλα)… Μια θεωρία που στηρίζεται στα εξής: α) Μερικές μέρες πριν το πραξικόπημα επισκέφθηκε την Αθήνα, ο στρατηγός Νταγιάν, β) Ο Ιωαννίδης ήταν δεύτερης γεννιάς εξελληνισμένος Ελληνοεβραίος, δλδ. Ρωμανιώτης, γ) Ο Πατακός ήταν από προπολεμικά μασώνος και δ) όταν ξεσάλωσε πια η Χούντα μετά το Πολυτεχνείο κυκλοφόρησαν αυτά τα πενηνταράκια (στην φωτό) με το ΙΣΤΙΝ που υπογραμμίζω, και τάχα μου σήμαινε 1η ΣΤοά Ιονίων Νήσων. … Αν και όλα αυτά δεν είναι ψέματα, δεν μπορούν οδηγήσουν στο συμπέρασμα … Η δικτατορία δεν έγινε για να διευκολυνθούν οι Ισραηλινοί στον πόλεμο των 6 ημερών… απλά συνέπεσε χρονικά. Η δικτατορία έγινε για να λυθεί το Κυπριακό, όπως ακριβώς ήθελαν οι Αμερικάνοι. Το 1964, η Κυβέρνηση Παπανδρέου έστειλε κρυφά στην Κύπρο μια μεραρχία με δύναμη πυρός Σώματος Στρατού. Το νησί είχε θωρακιστεί και τα σχέδια διχοτόμησης των Αμερικάνων δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Η Χούντα έγινε για να φύγει η Μεραρχία (την έδιωξαν τον Οκτώβρη του 67), να φτιαχτεί μια έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο (απόπειρα δολοφονίας Μακάριου , δολοφονία Γεωρκάτζη, σχίσμα δεσποτάδων ) και τέλος το προδοτικό πραξικόπημα «Σαμψών» για να δώσει δικαιολογία για την εισβολή…

4) Η ΧΟΥΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ενώ η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ δεν μπόρεσε… Μέγα παραμύθι: Η προπαγάνδα της Χούντας δεν υπήρξε ποτέ αντιτουρκική… στις φοβερές τελετές στο γήπεδο τραγούδαγαν : «ΑΝΤΗΧΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ», επικολυρικά αντικομμουνιστικό. «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ… ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ», για τους Αλβανούς επειδή είχαν κομμουνιστικό καθεστώς, για τον ίδιο λόγο και το «ΑΜΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Οϋτε ένα αντιτουρκικό… Οι Τούρκοι ήταν σύμμαχοι. Η πολιτική στην Κύπρο οδηγούσε σε σύγκρουση με την Τουρκία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν αποστρατιωτικοποιημένα !!!! Στην Κύπρο δεν είχαν σταλεί εκ των προτέρων ενισχύσεις , το 80% του στρατού ήταν στις πόλεις και οι πολυπληθέστερες και καλύετρα εκπαιδευμένες μονάδες ήταν της Στρατονομίας.

5) Ήταν «ΑΝΑΙΜΑΚΤΟΣ»… δεν θα πάω μακριά… θα μνημονεύσω μόνο μερικούς δικούς μας που μου έροχνται αυτή τη στιγμή αυθόρμητα στον νου: τον λογιστή και επιχειρηματία ΜΗΤΣΟ ΝΤΕΒΕ, ανάπηρο άνθρωπο (πώς τον φόρτωσαν στο αντιτορπιλικό, πώς τον κατέβασαν στην Γυάρο), τον ηλεκτρολόγο ΜΗΤΣΟ ΚΟΛΛΙΑ, που τον κράτησαν για τρία χρόνια εξορία, τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΖΟ, του φόρτωσαν ένα αντιχουντικό σύνθημα και τον βασάνισαν απάνθρωπα (εδώ) και πάνω από όλους τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟ , τον μετέπειτα βουλευτή του ΚΚΕ, που τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστη είναι …ανεπανάληπτα.

(Υπάρχουν και άλλοι μύθοι γύρω από την «Εθνοσωτήριο», αλλά με αυτούς θα ασχοληθώ άλλη φορά).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ