ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Χ.Σταϊκούρας: Μέτρα ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:49:00 μ.μ. | |
Χ.Σταϊκούρας: Μέτρα ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.


Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 573 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

§ 266 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 35.411 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.522 ευρώ.

§ 28 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

§ 186 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.785 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

§ 93 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 573 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:


§ τα 119 εκατ. ευρώ αφορούν τον νομό Αργολίδας,

§ τα 68 εκατ. ευρώ αφορούν τον νομό Αρκαδίας,

§ τα 156 εκατ. ευρώ αφορούν τον νομό Κορινθίας,

§ τα 72 εκατ. ευρώ αφορούν τον νομό Λακωνίας και

§ τα 158 εκατ. ευρώ αφορούν τον νομό Μεσσηνίας.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα


Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τους παραγωγούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:

§ 1.918.277 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

§ 267.375 ευρώ στον τομέα της παραγωγής ανθέων.

§ 3.122.300 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.

§ 8.038.733 ευρώ στους τομείς: α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:

§ 36.029.050 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.

§ 588.222 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

§ Παραθαλάσσιο ακίνητο, Σαμπάριζα (Αργολίδα)

Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω e-auction και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 18.05.2021.

§ Ακίνητο, Πόρτο Χέλι (Αργολίδα)

Ολοκληρώνονται ενέργειες τεχνικής και νομικής ωρίμανσης και διερευνώνται οι δυνατότητες αξιοποίησής του.

§ Παραθαλάσσιο ακίνητο, Καραθώνα Ναυπλίου (Αργολίδα)

Βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης, προκειμένου να βγει σε διαγωνιστική διαδικασία.

§ Παραθαλάσσιο ακίνητο, Γλυκόβρυση (Λακωνία)

Βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης, προκειμένου να βγει σε διαγωνιστική διαδικασία.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνολικού ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρούπης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παναγιώτης Κρητικός, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χαρίκλεια Τσιώλη, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Άργους κ. Πέτρος Κουτσόπουλος, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Κορινθίας κα. Σοφία Φιλιππίδου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτριος Πολλάλης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Καραλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Πόρτο Χελίου Αργολίδας κ. Γιάννης Δρούζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Βασίλειος Τσαρούχας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας κ. Νίκος Μαλαπέτσας και ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Εστίασης Αρκαδίας κ. Βασίλης Αθανασιάδης.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ