ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Για πρώτη φορά διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα στη Μικρή Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:35:00 μ.μ. | |
Για πρώτη φορά διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα στη Μικρή Επίδαυρο
Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα, με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία, τις σκηνικές φόρμες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής


Από τη δεκαετία του ’70, οι σκηνικές αναζητήσεις γύρω από το Αρχαίο Δράμα εστιάζουν κυρίως στη σκηνοθεσία και στην τέχνη του ηθοποιού. Στη σημερινή εποχή, που ζητάει μια ανανεωτική ματιά στα αρχαία κείμενα, έχει σημασία να σκεφτούμε με νέους όρους το ζήτημα της δραματουργίας και να πειραματιστούμε με νέες φόρμες. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου διοργανώνει για πρώτη φορά διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (residency) στη Μικρή Επίδαυρο, επιθυμώντας να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος in situ.

Η ερευνητική διαδικασία θα έχει πρακτικό χαρακτήρα και θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια: το πρώτο στάδιο («Έρευνα») θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στον Χώρο Β΄ της Πειραιώς 260 (Μάιος 2021), ενώ το δεύτερο στάδιο («Εφαρμογή») στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (Ιούνιος 2021).

Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, αλλά σε μια ομάδα πλήρους σύνθεσης −αποτελούμενη από Σκηνοθέτη, Δραματουργό, Χορογράφο, Συνθέτη, Ερμηνευτές−, η οποία μπορεί να προϋπάρχει ή και να συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και δεν θα υπερβαίνει τα δώδεκα (12) άτομα. Η ομάδα θα επιλεγεί μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης, για να εξελίξει τη δραματουργική οπτική της με την υποστήριξη μιας δυναμικής ομάδας συντονιστών / μεντόρων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρέχει ημερήσια αποζημίωση των μελών της καλλιτεχνικής ομάδας κατά τη διάρκεια του σταδίου «Εφαρμογή». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπλέον παροχές παρακαλούμε δείτε παρακάτω

Ομάδα Συντονιστών / Μεντόρων

Δραματουργία

Stefanie Carp
Δραματουργός, Καλλιτεχνική Συνεργάτιδα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μουσική σύνθεση & ερμηνεία

Θανάσης Δεληγιάννης
Συνθέτης, Σκηνοθέτης, Περφόρμερ

Φωνή, Ρυθμός, Πολυφωνία: τεχνική και αυτοσχεδιασμός

Γεωργία Τέντα
Mουσικός, Περφόρμερ, Εμψυχώτρια Μουσικών Συνόλων

Χορός


Αμάλια Μπένετ
Χορεύτρια, Χορογράφος

Επιστημονική Συνεργάτιδα

Ελένη Βαροπούλου
Θεατρολόγος, Κριτικός

Διάρθρωση του Προγράμματος


Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, θα παραχωρήσει δωρεάν, για διάστημα δέκα ημερών, τον Χώρο Β στην Πειραιώς 260 και στη συνέχεια, για διάστημα τριών εβδομάδων, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Πειραιώς 260 – Χώρος Β
20 – 31 Μαΐου 2021
«Έρευνα»


Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
1 – 20 Ιουνίου 2021
«Εφαρμογή»


19 Ιουνίου

Ανοιχτή πρόβα / Work in progress & Συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της καλλιτεχνικής ομάδας, των συντονιστών του προγράμματος και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Διευκρινίζεται ότι η παρακολούθηση των δύο σταδίων είναι υποχρεωτική, ενώ για την παρακολούθηση τους προγράμματος απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Επιπλέον Παροχές

Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρέχει:

Δωρεάν συμμετοχή των μελών της καλλιτεχνικής ομάδας στο σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος

Δωρεάν διαμονή των μελών της καλλιτεχνικής ομάδας σε καταλύματα της Παλαιάς Επιδαύρου κατά τη διάρκεια του σταδίου «Εφαρμογή» (1 – 20 Ιουνίου)

Ημερήσια αποζημίωση των μελών της καλλιτεχνικής ομάδας κατά τη διάρκεια του σταδίου «Εφαρμογή»

Βασικό ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό για τις ανάγκες των δοκιμών στον Χώρο Β της Πειραιώς 260 και του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου

Πρόσβαση στο βεστιάριο και το φροντιστήριο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την κάλυψη βασικών ενδυματολογικών και σκηνογραφικών αναγκών

Επιδότηση έως και 500 ευρώ για την κάλυψη επιπλέον τεχνικών αναγκών της τελικής παρουσίασης, με απαραίτητη την υποβολή των αντίστοιχων παραστατικών


Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί καλλιτεχνικές ομάδες να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου 2021.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω e-mail.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων αιτήσεων αποτελεί η συμπερίληψη, εντός της καλλιτεχνικής ομάδας, συνεργατών / επαγγελματιών των ειδικοτήτων της Σκηνοθεσίας, της Δραματουργίας, της Χορογραφίας, της Μουσικής σύνθεσης, της Ερμηνείας (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί κλπ.). Ο ανώτατος αριθμός συντελεστών της καλλιτεχνικής ομάδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δώδεκα (12) άτομα.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε συνεργασία με την ομάδα συντονιστών του ερευνητικού προγράμματος, θα επιλέξει μία καλλιτεχνική ομάδα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συντελεστές της καλλιτεχνικής ομάδας θα καθοδηγηθούν στη μελέτη και την πρακτική εφαρμογή της δικής τους δραματουργικής προσέγγισης ενός έργου της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ‒του Αισχύλου, του Σοφοκλή ή του Ευριπίδη‒ που θα έχουν επιλέξει.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στην ερευνητική διαδικασία, η οποία προβλέπεται να οδηγήσει σε μια παρουσίαση σε μορφή ανοιχτής πρόβας / work in progress, και όχι ολοκληρωμένης παράστασης, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση μεταξύ των συντελεστών της καλλιτεχνικής ομάδας, των συντονιστών του προγράμματος και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο προϋποθέτει την αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή του στην προβλεπόμενη δράση. Απαγορεύεται ρητά η προς τρίτους εκχώρηση της εν λόγω ιδιότητας έναντι του Φεστιβάλ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η σύσταση ένωσης προσώπων ή κοινοπραξίας ή εταιρικής μορφής για την υποβολή ενιαίας πρότασης από μία καλλιτεχνική ομάδα πλήρους σύνθεσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται παραπάνω, ούτε απαιτούνται άλλες νομικού χαρακτήρα διατυπώσεις.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα τύχουν αξιολόγησης από την προσκαλούσα Αρχή, η οποία δεν δεσμεύεται αναφορικά με την ειδική αιτιολόγηση των συμμετοχών που δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Όλοι οι όροι της παρούσας πρόσκλησης είναι ουσιώδεις, δεσμευτικοί και απαρέγκλιτοι. Η υποβολή της αίτησης, από μόνη της, σημαίνει την αδιαμφισβήτητη αποδοχή των όρων της παρούσας.

ΑΙΤΗΣΗ


Αρχαίο/α κείμενο/α ως αφετηρία έρευνας

Άλλα συμπληρωματικά κείμενα

Υποστηρικτικό ερευνητικό υλικό πρότασης (προαιρετικό πεδίο)

Σημείωμα δραματουργού για το έργο (έως 500 λέξεις)

Σημείωμα σκηνοθέτη για το έργο (έως 500 λέξεις)

Δείγμα γραφής, υπό τη μορφή προσχεδίου, πάνω σε μία σκηνή του κειμένου (έως 3 σελίδες)

Αναλυτικό βιογραφικό δραματουργού

Αναλυτικό βιογραφικό σκηνοθέτη

Σύντομο βιογραφικό συνθέτη (έως 500 λέξεις)

Σύντομο βιογραφικό χορογράφου (έως 500 λέξεις)

Σύντομα βιογραφικά ερμηνευτών (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί κλπ.) (έως 500 λέξεις)

Portfolio ομάδας ή συντελεστών ομάδας (έως 3 έργα)

Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνης/ου πρότασης (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail)

Τα παραπάνω υλικά θα πρέπει να κατατεθούν σε ένα ενιαίο pdf αρχείο στο seminars@greekfestival.gr.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ