ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Αργολίδα: Δύσκολη η φετινή συγκυρία για τα πορτοκάλια Μέρλιν - Υπό πίεση οι τιμές παραγωγού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:04:00 μ.μ. | | | | |
Αργολίδα: Δύσκολη η φετινή συγκυρία για τα πορτοκάλια Μέρλιν - Υπό πίεση οι τιμές παραγωγού
Χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές του παραγωγού, λόγω και της λειψής ζήτησης. Στο τελείωμα βαίνει η σεζόν στα πορτοκάλια Μέρλιν, που καλλιεργούνται ως επί το πλείστον στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας, αλλά όχι μόνον.


Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντόκος, παραγωγός Μέρλιν από το Κουτσοπόδι Αργολίδος, η σεζόν οδεύει προς το τελείωμα, ποιότητα υπάρχει καλή, αλλά δυστυχώς η ζήτηση δεν είναι και τόσο έντονη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές του παραγωγού σήμερα, να μην ξεπερνούν τα 25 με 30 λεπτά το κιλό μικτά, όταν πέρσι και ειδικά το Μάιο, έγιναν πράξεις ακόμα και στα 70-75 λεπτά μικτά στον παραγωγό.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλη ζώνη παραγωγής εσπεριδοειδών, ειδικά τα τελευταία έτη, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος εσπεριδοειδών από την περιοχή του πρώην δήμου Οινιάδων Μεσολογγίου, δεν υπάρχουν καλλιέργειες με Μέρλιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί η χρονιά να ήταν καλή για όλα τα εσπεριδοειδή της περιοχής, ωστόσο στα Μέρλιν, φαίνεται πως η συγκυρία με την ποιότητα την εποχή της εξαγωγής, δεν ήταν ευνοϊκή φέτος για τον παραγωγό, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποστούν πιέσεις.

Στο νομό Ηλείας, τώρα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Αποστόλης Χιόνας, παραγωγός εσπεριδοειδών με 25 στρέμματα καλλιέργεια από την Γαστούνη, το κακό για τα Μέρλιν της Ηλείας, είναι πως κόβονται τον Ιανουάριο, τότε που στα μέρη αυτά έχει πολλές βροχές, κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα, η ποιότητα να μην είναι η ιδανική. Έτσι, μας λέει καταλήγοντας, οι Ηλείοι παραγωγοί με Μέρλιν, δεν εισπράττουν εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον, ικανοποιητικές τιμές. Για παράδειγμα φέτος, εξηγεί ο κ. Χιόνας, οι καθαρές τιμές παραγωγού, δεν πέρασαν τα 13-15 λεπτά το κιλό, μένοντας δηλαδή σε επίπεδα εξευτελιστικά και με το κόστος να μην βγαίνει. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χιόνας, την τελευταία πενταετία, ο μέσος όρος τιμής στην περιοχή για τα Μέρλιν είναι στα 15-17 λεπτά το κιλό.

Τέλος, στο νομό Λακωνίας, όπως μας λέει ο Πέτρος Μπλέτας, πρώην πλέον πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τα Μέρλιν είναι τώρα στο τελείωμα και τα πρώτης ποιότητας που κόβονται αυτές τις ημέρες, πιάνουν μια τιμή καθαρή στο χέρι του παραγωγού 32 λεπτά το κιλό. Πέρσι, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπλέτας, την αντίστοιχη περίοδο, οι τιμές ήταν 40-50 λεπτά το κιλό, λόγω του ανακατέματος στην αγορά, που έφερε η μεγάλη μείωση της παραγωγής σε Ισπανία και Αίγυπτο.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ