ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Αναφορά Γ. Γκιόλα στη βουλή: Να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Άργους με επάρκεια η μονάδα τεχνητού νεφρού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:10:00 μ.μ. | | |
Αναφορά Γ. Γκιόλα στη βουλή: Να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Άργους με επάρκεια η μονάδα τεχνητού νεφρού
Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Αργολίδας προς τον Υπουργό στην οποία αναφέρεται η προβληματική κατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νοσηλευτική μονάδα Άργους και ζητούν να συμπληρωθούν τα υπάρχοντα κενά σε προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και να αποπερατωθούν οι κτιριακές υποδομές για να εξυπηρετηθούν με επάρκεια οι νεφροπαθείς.


Η συνεχής αποδυνάμωση της Μονάδας σε προσωπικό, οι μετακινήσεις εξειδικευμένων νοσηλευτών και οι ελλείψεις ιατρών δημιουργούν πλείστα προβλήματα στη λειτουργία της και αναγκάζουν νεφροπαθείς να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, επιβαρύνοντάς τους με πολύωρη ταλαιπωρία και το Ασφαλιστικό τους Ταμείο με υπερβολικά έξοδα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των νεφροπαθών όπου λόγω του κλεισίματος της τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης, μεταφέρονται στο Ιδιωτικό Κέντρο αιμοκάθαρσης Ναυπλίου, με αποτέλεσμα να δαπανώνται τεράστια ποσά σε μετακινήσεις και να επιβαρύνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επιπρόσθετα έξοδα.

Είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση παρόμοιων μονάδων που παρέχουν εξαιρετικά σοβαρές υπηρεσίες Υγείας σε συμπολίτες μας, εν μέσω της έκτακτης κατάστασης λόγω Covid 19. Οι νεφροπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η λύση των προβλημάτων τους είναι απαραίτητο να επιλυθεί άμεσα από την Πολιτεία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Νοσοκομείου Αργολίδας»

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την υπ.αρ.1276/23/04/2021 επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Αργολίδας προς τον κ. Βασίλη Κικίλια Υπουργό Υγείας, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και σε λοιπά θεσμικά πρόσωπα. Με την επιστολή του ο Σύλλογος παραθέτει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Νοσηλευτική Μονάδα - Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας στο Άργος. Η αποδυνάμωση προσωπικού της Μονάδας είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης κατά τις ημέρες Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο. Συνέπεια του κλεισίματος της τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης είναι οι νεοεντασσόμενοι νεφροπαθείς σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης να μετακινούνται προς το ιδιωτικό Κέντρο αιμοκάθαρσης Ναυπλίου (ΙΚΑΝ) και να δαπανούνται τεράστια ποσά μηνιαίως για τα οδοιπορικά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι νεφροπαθείς κάτοικοι του Άργους μετακινούνται 12 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Κέντρο αιμοκάθαρσης του Ναυπλίου και το Ασφαλιστικό τους Ταμείο δαπανά 400 € μηνιαίως, από 115 € που θα δαπανούσε αν αυτός ο νεφροπαθής έκανε αιμοκάθαρση στον τόπο κατοικίας του.

Στοχεύοντας στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους, στην ασφάλεια των ασθενών-νεφροπαθών, αλλά και στη μείωση δαπανών των Ασφαλιστικών Ταμείων ο Σύλλογος θέτει τα παρακάτω αιτήματα :

1. άμεση επιστροφή στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού των εξειδικευμένων νοσηλευτών οι οποίοι μετακινήθηκαν σε άλλα Τμήματα ή Κλινικές,

2. επαναλειτουργία της τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης, ώστε οι νεφροπαθείς να μην ταλαιπωρούνται μέρα παρά μέρα να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο για τη θεραπεία τους,

3. να δρομολογηθούν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα, οι Μονάδες και οι Κλινικές της Νοσηλευτικής Μονάδας Αργολίδας,

4. την άμεση πρόσληψη Νεφρολόγου ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι Εφημερίες των ιατρών,

5. να αποπερατωθούν οι κτιριακές υποδομές για να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και να δημιουργήσουν ένα θετικό περιβάλλον εργασίας για ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας καθώς και την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν:(1) Η υπ. αρ. 1276/23/04/2021

επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Αργολίδας

Αθήνα, 27-04-2021

Ο καταθέτων βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ