Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

"Μετάξι": Το νέο μυθιστόρημα της Νεκταρία Ζαγοριανάκου με φόντο την Κίο της Μικράς Ασίας

"Μετάξι": Το νέο μυθιστόρημα της Νεκταρία Ζαγοριανάκου με φόντο την Κίο της Μικράς Ασίας
Μικρά Ασία, 1880.
Στην Κίο τον βάφτισαν Αρσένιο. Στη Λιόν τον φώναζαν Αρσέν.Στην Αλεξάνδρεια τον είπαν μέγα ράφτη. Στα μυστικά της τέχνης τον μύησε ο παππούς του, ο Πετρής. 

Ο Αρμένιος δάσκαλος Τορκομιάν θα τον διδάξει τις νέες τεχνικές στα μεταξουργεία της Προύσας. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Στη Λιόν θα μεγαλουργήσει πλάι στους εργάτες του μεταξιού. Οι τύψεις της λησμονιάς και της καλύτερης ζωής που έφτιαξε τον στοιχειώνουν. Όμως ο δρόμος του μεταξιού ξεκινάει πάντα με μια θυσία. Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή.

Θα νιώσει καλά μόνο στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Θα βιώσει τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από τον απόηχο των γεγονότων. Ωστόσο, θα επιστρέψει στην Κίο λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 με σκοπό να σώσει την οικογένειά του.

Στη συνείδησή του το μετάξι συνυφαίνεται με τον έρωτα, με τα αδιέξοδα της παιδικής φιλίας, την αναζήτηση μιας μητρικής αγκαλιάς και με τις μεταμορφώσεις του κόσμου στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Στις πόλεις του μεταξιού η ζωή του μπερδεύτηκε σε νήματα που βάλθηκε να τα ξεχωρίσει. Με πίστη, πάντα, στο μότο του: η ομορφιά θα μας σώσει.

Τo μυθιστόρημα ΜΕΤΑΞΙ της Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κέδρος.
Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη. Έχει ειδικευτεί στην Κυτταρολογία και είναι διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο το 2010, «Γνωριμία...με το Ζαγόρι». Το 2014 εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Τα θεριά της Μεσογείου» και το 2015 «Ο μεγάλος σοφός». Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα.  


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ