ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Φρικιαστική ανακάλυψη στον Καναδά: Εντοπίσθηκε ομαδικός τάφος με 215 παιδιά (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:07:00 μ.μ. | | | |
Φρικιαστική ανακάλυψη στον Καναδά: Εντοπίσθηκε ομαδικός τάφος με 215 παιδιά (βίντεο)
Φρικτή και ταυτόχρονα απίστευτη η ανακάλυψη θαμμένων παιδιών στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά χρειάστηκε δεκαετίες για να δει το φως της δημοσιότητας, ενώ συγκλονισμένα δείχνουν να είναι τα συνεργεία ανασκαφής μετά την ανακάλυψη αυτού του μακάβριου ευρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο αριθμός των λειψάνων -που εντοπίστηκαν στο οικοτροφείο «Kamloops Indian Residential School»- ανέρχεται στα 215! Το συγκεκριμενο οικοτροφείο είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτοχθόνων κατοίκων, αλλά τελικά έβαλε «λουκέτο» το 1978.

«Ήταν οδυνηρή η στιγμή κατά την οποία πληροφορήθηκα ότι οι εικασίες μας βγήκαν πράγματι αληθινές», δήλωσε ο Χάρβι Μάκλιοντ, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN. «Η ιστορία είναι τόσο εξωπραγματική, αλλά χθες έγινε πραγματικότητα για πολλούς από εμάς που ανήκαμε σε αυτή την κοινότητα», πρόσθεσε.

Η κοινότητα «Tk'emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο, προέβη σε μία δήλωση αργά την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί -για τα οποια δεν υπήρξαν στοιχεία- τελικά όμως επιβεβαιώθηκαν». «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, οδηγηθήκαμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντοπίστηκαν 215 λείψανα μαθητών της ινδικής σχολής Kamloops Indian Residential School», δήλωσε η επικεφαλής Rosanne Casimir της κοινότητας. «Εξάλλου, δεν υπήρξαν πιστοποιητικά θανάτου των παιδιών», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στη δήλωσή της.

Ο Mακ Λιόντ υποστήριξε ότι ο ίδιος, όπως και οι παλαιοί συμμαθητές του, πολλές φορές είχαν αναρωτηθεί τι συνέβη με τους φίλους και τους συμμαθητές που εξαφανίστηκαν. «Πολλοί δεν επέστρεφαν. Χαιρόμασταν για αυτούς. Νομίζαμε ότι έφυγαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι είχε συμβεί πραγματικά», δήλωσε ο Mακ Λιόντ.
Το ινδικό σχολείο «Kamloops Residential» ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον Καναδά και λειτούργησε από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Την διεύθυνσή του είχε αναλάβει η Καθολική Εκκλησία, ώσπου τα ηνία του σχολείου ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έβαλε «λουκέτο» περίπου μια δεκαετία αργότερα. Τώρα εκεί στεγάζεται ένα μουσείο και μια κοινοτική εγκατάσταση με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί σε συνεργασία με το Γραφείο Δικαστικής Έρευνας. Η επικεφαλής του γραφείου Λίζα Λαπόιντ δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται στο σημείο συλλογής πληροφοριών.

Το 2015, η «Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά» δημοσίευσε μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς την καταστροφική κληρονομιά του σχολικού οικιστικού συστήματος της χώρας. Χιλιάδες παιδιά ιθαγενών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε οικοτροφεία, όπως γράφει το CNN. Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι επί δεκαετίες πολλά παιδιά είχαν υποστεί σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση σε κυβερνητικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα.

«Φρικτό κεφάλαιο στην καναδική ιστορία. Τα νέα αυτά σπαράζουν την καρδιά μου - είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας. Σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτά τα θλιβερά νέα. Είμαστε εδώ για εσάς», έγραψε χθες στο Twitter o Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ