ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία - Ποιοι θα υπηρετούν 9 μήνες (ολόκληρη η ΚΥΑ)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:26:00 μ.μ. | |
Οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία - Ποιοι θα υπηρετούν 9 μήνες (ολόκληρη η ΚΥΑ)
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης
 
Με την ΚΥΑ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών η θητεία στον Στρατό Ξηράς εξισώνεται με εκείνες στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και αυξάνεται από τους εννέα στους δώδεκα μήνες-Τι ισχύει από εδώ και πέρα για όσους παρουσιαστούν σε Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό

Θητεία διάρκειας δώδεκα μηνών θα υπηρετούν πλέον όσοι στρατεύσιμοι παρουσιάζονται στα κέντρα κατάταξης. Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν αύξηση της στρατιωτικής θητείας εφαρμόζονται από τον Μάιο και συγκεκριμένα από τη Γ' ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και τη Β' ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ήδη καλέσει τους νέους στρατεύσιμους να καταταγούν στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών του Στρατού Ξηράς από 17 έως 20 Μαΐου, ενώ από 11 έως 13 Μαΐου καλούνται να παρουσιαστούν όσοι στο παρελθόν πήραν αναβολή για λόγους υγείας. Στις 17 και 18 Μαΐου καλούνται και οι στρατεύσιμοι με τη Γ' ΕΣΣΟ της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από τις 17 έως τις 28 Μαΐου όσοι καταταγούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις αλλαγές που έφερε η ΚΥΑ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, η θητεία στον Στρατό Ξηράς εξισώνεται με εκείνες στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και αυξάνεται από εννέα σε δώδεκα μήνες. Σκοπός, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι η πύκνωση των οπλιτών σε όλη την Επικράτεια αλλά και η καλύτερη επάνδρωση των μονάδων και των φυλακίων που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας, καθώς σε αυτές τις περιοχές οι οπλίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία.

Εννεάμηνη θητεία

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει ότι όσοι επιλέξουν να εκπληρώσουν ολόκληρη τη θητεία τους σε μονάδες στην παραμεθόριο ή στις Ειδικές Δυνάμεις θα υπηρετήσουν εννέα μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε μονάδες που έχουν έδρα σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ) για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακόμη, θητεία εννέα μηνών προβλέπεται για όσους εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία εξολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες -Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή του Πεζοναύτη.

Εννεάμηνη θητεία θα υπηρετήσουν και όσοι μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους υποχρέωσης στη νήσο «Κ». Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι οπλίτες θα υπηρετούν θητεία δώδεκα μηνών. Οκτώ μήνες θα υπηρετούν όσοι οπλίτες είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας και παραμείνουν για όλη τη διάρκεια της θητείας τους σε μονάδες που πληρούν τα ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά κριτήρια που προβλέπει η ΚΥΑ.

Τι ισχύει για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς

Ο χρόνος στρατεύσιμης θητείας των εφέδρων αξιωματικών καθορίζεται ως εξής: οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί -Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, οι Επίκουροι Σημαιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί -Έφεδροι Ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση 14 μηνών, εφόσον υπηρετήσουν ολόκληρη τη στρατιωτική τους υποχρέωση σε μονάδες του Βορείου Αιγαίου, του Έβρου., της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Κάσου, της Κω και της Ρόδου, καθώς και σε πολεμικά πλοία του Στόλου, στη Διοικητική Μέριμνα, στην Υπηρεσία Φάρων ή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη, 14 μήνες θα υπηρετήσουν, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Σχηματισμούς Πεζοναυτών και Καταδρομέων. 14 μήνες προβλέπονται και για όσους μετά τη βασική εκπαίδευση εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους υποχρέωσης στη Νήσο «Κ». Τέλος, 17 μήνες θα υπηρετήσουν όσοι εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από τις Ειδικές Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 04/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ