ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Τρελό αλλά αληθινό: Η Ολλανδία εξάγει περισσότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα στο Ην. Βασίλειο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:05:00 μ.μ. | | | | |
Τρελό αλλά αληθινό:  Η Ολλανδία εξάγει περισσότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα στο Ην. Βασίλειο
Μπορεί η Ολλανδία να μην έχει παράδοση στο παραγωγή ελαιόλαδου, αυτό όμως δεν την εμπόδισε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς να πάρει κεφάλι από την Ελλάδα, στις εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τα στοιχεία του HM Revenue and Customs που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, προκύπτει πως το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η Ολλανδία εξήγαγε διπλάσιες ποσότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εξήγαγε μόλις 0,3 χιλιάδες τόνους και η Ολλανδία 0,6 χιλιάδες τόνους. Παρ’ όλα αυτά η αξία των ελληνικών εξαγωγών άγγιξε το 1 εκατ. λίρες από 600.000 λίρες που ήταν η αξία των εξαγωγών της Ολλανδίας, διότι η τιμή χονδρικής πώλησης του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ήταν πολλαπλάσια από την τιμή του ολλανδικού. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το δεύτερο ακριβότερο μετά το ελαιόλαδο από τα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου η τιμή πώλησης χονδρικής του ενός λίτρου άγγιξε τις 12,7 λίρες.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία ελαιόλαδου που εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτή των άλλων μη παρθένων ελαιόλαδων. Και εδώ καταγράφηκε αύξηση εισαγωγών, σε ποσότητα και αξία, και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συνεχούς μείωσης (-45,5% μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής αξίας μεταξύ 2017-2019).

Η Ελλάδα, παραμένει με αμελητέο μερίδιο στην τέταρτη θέση το 2020 μετά Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία, το οποίο πάντως κατάφερε να το αυξήσει 231,9% σε όγκο και 123,4% σε αξία.


Στην κατηγορία άλλα παρθένα ελαιόλαδα οι εισαγωγές των οποίων αυξήθηκαν πέρυσι 17% σε όγκο και υποχώρησαν 8,1% σε αξία, κυριαρχεί η Ισπανία και μάλιστα με αυξημένο μερίδιο σε σχέση με το 2019, το οποίο φαίνεται να κέρδισε από την Ιταλία και την Γαλλία. Η Ελλάδα υπερδιπλασίασε το μερίδιο της, παραμένοντας πάντως χαμηλά σε απόλυτους αριθμούς και μάλιστα με αξία εξαγωγών χαμηλότερη από αυτήν μη ελαιοπαραγωγών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 21% περισσότερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με το 2019 αξίας 75,9 εκατ. λιρών.

Οι τρεις πρώτες ελαιοπαραγωγοί χώρες που προμηθεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο - Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα - αύξησαν τον όγκο των εξαγωγών τους, με την Ιταλία, ηγέτη στον τομέα των επώνυμων ελαιόλαδων, να ελέγχει πλέον πάνω από το μισό της αγοράς. Η Ισπανία, που κυριαρχεί στον τομέα των ελαιόλαδων ιδιωτικής ετικέτας, με τη χαμηλότερη τιμή, κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση σε όγκο (6%), που σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής σε σχέση με το 2019, οδήγησε σε υποχώρηση του μεριδίου της στην αξία (36,2%).

Η Ελλάδα παρέμεινε τρίτη στην κατάταξη και πολύ μακριά από τους δύο πρώτους, με μερίδιο 5,6% και με ένα από τα ακριβότερα προϊόντα διαχρονικά, παρά την υποχώρηση της μέσης τιμής σε σχέση με το 2019. Πάντως συγκριτικά με τους δύο πρώτους, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών τόσο σε ποσότητα (43,3%), όσο και σε αξία (30,2%).

Πηγή: capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ