ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ερώτηση Γκιόλα στη Βουλή: Γιατί οι αγρότες της Αργολίδας δεν αποζημιώνονται από τους υπάρχοντες πόρους;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:54:00 π.μ. | | | |
Ερώτηση Γκιόλα στη Βουλή: Γιατί οι αγρότες της Αργολίδας δεν αποζημιώνονται από τους υπάρχοντες πόρους;
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα 11/5 στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας που συνυπέγραψε και ο αρμόδιος Τομεάρχης βουλευτής Λακωνίας Στ. Αραχωβίτης, με την οποία στηλιτεύει και καυτηριάζει τη στάση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. που αδιαφορεί στο μείζον πρόβλημα των αγροτών της Αργολίδας σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν για τις ζημιές που υπέστησαν τόσο κατά την χειμερινή περίοδο όσο και στις αρχές της άνοιξης.

Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και περιέχει τα βασικά αιτήματα των αγροτών οι οποίοι περιμένουν μάταια τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειές τους και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ισχυροί παγετοί ακόμη και κατά τη διάρκεια της Άνοιξης μέχρι και τον Απρίλιο, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μακρές περιόδους ξηρασίας, ισχυροί πρώιμοι καύσωνες και χαλαζοπτώσεις έχουν μειώσει αισθητά την παραγωγή και η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να καταβάλλει τις αναγκαίες οικονομικές ενισχύσεις αλλά προσφεύγει και σε δικαιολογίες που εξοργίζουν, όπως η άρνηση να αποζημιώσει για τον παγετό της 16ης Φεβρουαρίου επειδή ο ΕΛΓΑ υπολογίζει τις ζημιές μέχρι την 15η κάθε Φεβρουαρίου! Υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, μοιράζοντας επιδοτήσεις λόγω covid 19 σε άλλες περιοχές αποκλείοντας την Αργολίδα.

Η Κυβέρνηση παρά την ύπαρξη πόρων για τις αποζημιώσεις, Ταμείο ΕΛΓΑ, De minimis και οι έκτακτες ενισχύσεις λόγω Covid-19, καθυστερεί εξοργιστικά αδιαφορώντας να προβεί στην ενίσχυση των αγροτών της Αργολίδας, δείχνοντας έτσι με ανάλγητο τρόπο ότι γι’ αυτήν έχουν προτεραιότητα άλλες παραγωγικές ομάδες και Μέσα που εξασφαλίζουν την προβολή της.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΑΘΗΝΑ 11-5-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: α) Οικονομικών και

Β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν οι σοβαρές απώλειες του εισοδήματος των αγροτών της Αργολίδας – Πως, πρακτικά και άμεσα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για την ενίσχυσή τους»

Είναι γεγονός ότι τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, πλήττουν με σφοδρότητα και κατ’ επανάληψη με σταθερή συχνότητα τις αγροτικές καλλιέργειες της χώρας μας και οπωσδήποτε της περιοχής της Αργολίδας.

Σε όλη την έκταση του Νομού εκδηλώνονται ισχυροί παγετοί ακόμη και κατά τη διάρκεια της Άνοιξης μέχρι και τον Απρίλιο, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μακρές περιόδους ξηρασίας, ισχυροί πρώιμοι καύσωνες τις περιόδους της ανθοφορίας ή και της καρπόδεσης και οπωσδήποτε ασυνήθους δριμύτητας χαλαζοπτώσεις καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι συνέπειες των μέχρι προ δεκαετίας και πλέον ασυνήθους έντασης και συχνότητας έκτακτων ή εξαιρετικής έντασης φαινομένων, που οφείλονται στη σφοδρή κλιματική διατάραξη, έχουν επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες του τόπου μας και εξ αυτού του λόγου ολέθριες οικονομικές συνέπειες στους αγρότες του Νομού.

Το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως των διαφόρων ποικιλιών πορτοκαλιών και μανταρινιών, που αποτελούν την κύρια καλλιέργεια της περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει σε μικρότερο βαθμό και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, όπως των ελαιών, των πυρηνόκαρπων (βερύκκοκα, ροδάκινα, αχλάδια κλπ) καθώς και των λαχανικών.

Ειδικότερα τα εσπεριδοειδή επλήγησαν πολλαπλώς τόσο κατά την περίοδο της συγκομιδής καθώς και της παραμονής των καρπών επί των δέντρων, όσο και κατά την πρόσφατη ανθοφορία αυτών.

Α. Οι κλημεντίνες που συλλέγονται πρώτες από το μήνα Σεπτέμβριο και εντεύθεν υπέστησαν καθίζηση ως προς τη διάθεσή τους λόγω μειωμένων εξαγωγών και δυσχερειών πρόσβασης στις αγορές εξ αιτίας της πανδημίας, πέραν της μειωμένης παραγωγής λόγω προβλημάτων κατά την καρπόδεση και ωρίμανσή τους λόγω έκτακτων και ακραίων καιρικών συνθηκών.

Β. Μέγιστες και πολλαπλές ζημιές υπέστησαν και οι παραγωγοί ομφαλοφόρων ποικιλιών πορτοκαλιών (μέρλιν, ναβαλίνες κλπ). Συγκεκριμένα:

1. Η περσινή παραγωγή λόγω των πρώιμων καυσώνων της άνοιξης του 2020, υπήρξε σαφώς μειωμένη (ολιγοκαρπία) αλλά και εμφανίζουσα υψηλά ποσοστά μικροκαρπίας.

2. Η διάθεσή τους υπήρξε ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω της χαμηλής απορρόφησης εξ αιτίας της πτώσης του εσωτερικού εμπορίου και της καθίζησης των εξαγωγών συνεπεία της πανδημίας covid-19.

3. Η ολική όμως καταστροφή επήλθε συνεπεία της ισχυρής παγοπληξίας που επισυνέβη κυρίως την 16-17/2/2021 αλλά και στις 4-5 συνεχόμενες ημέρες που εξακολούθησε ο παγετός στον κάμπο της Αργολίδας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η μοιρολατρική έως απαθής αντιμετώπιση του καταστροφικού αυτού παγετού από πλευράς Υπουργείου, αφού σε σχετική ερώτησή μου η απάντηση ήταν ότι ο ΕΛΓΑ για τις ποικιλίες αυτές από παγετούς, αποζημιώνει μόνο όσα επισυμβούν μέχρι την 15η Φεβρουαρίου του εκάστοτε έτους.

4. Δυστυχώς και η έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου για τους παραγωγούς των ομφαλοφόρων ποικιλιών (μέρλιν και κυρίως ναβαλίνας) δεν προμήνυε αίσια έκβαση για τις καλλιέργειές τους. Ο προ μηνός επισυμβάς παγετός έπληξε και πάλι με σφοδρότητα τα εσπεριδοειδή αυτά κατά την ανθοφορία τους , με αποτέλεσμα η καρποφορία να έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο παγετός μάλιστα επέδρασε βλαπτικά και στην καλλιέργεια των λαχανικών που ήσαν σε πλήρη παραγωγή.

Ο κάμπος της Αργοναυπλίας προεχόντως καλλιεργείται με εσπεριδοειδή, με πρώιμη ποικιλία τις ναβαλίνες και στη συνέχεια με τα μέρλιν που κατέχουν ποσοτικά τη μεγαλύτερη έκταση αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του έτους 2020 στην Π.Ε. Αργολίδας καλλιεργούνται 102.798 στρέμματα με εσπεριδοειδή σε σύνολο 354.764,40 στρεμμάτων που καλλιεργούνται πανελλαδικά, κατέχοντας περίπου το 30% του συνόλου όλης της χώρας.

Το πορτοκάλι συνεπώς αποτελεί για την Αργολίδα το κύριο προϊόν των αγροτών και στηρίζει ως εισόδημα ολόκληρη την Περιφέρεια. Το πλήγμα επομένως από την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματός των θα επιφέρει τεράστιο έως ανεπανόρθωτο πρόβλημα στην επιβίωση των παραγωγών, συγχρόνως δε θα προκαλέσει και αλυσιδωτές συνέπειες με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό και την καθίζηση όλης της περιοχής.

Οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη λόγων παραμυθίας και συμπάθειας, όπως εξεφράσθηκαν μέσω πρόσφατων απαντήσεων σας σε σειρά υποβληθεισών ερωτήσεων εμού, καθώς και των ετέρων δύο βουλευτών της Περιφέρειας.

Ο κ. Βορίδης, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Α.Α.Τ. είχε διαβεβαιώσει σε απάντησή του στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο: «.. πως το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, θα παρέμβει και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, όπως έχει πράξει άλλωστε στο ακέραιο μέχρι σήμερα (4-1-2021)»

Το ερώτημα αυτονόητο: Γιατί δεν το έπραξε; Ο ίδιος ή ο νέος Υπουργός κ. Λιβανός; Εσείς είστε άλλωστε κε Υπουργέ που ομοίως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση καταλήγατε υποστηρίζοντας και διαβεβαιώνοντας λεκτικά την υποστήριξή σας στους Έλληνες παραγωγούς:

«… όλοι οι πληγέντες Έλληνες παραγωγοί θα τύχουν της πολύτιμης συνδρομής της Κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία».

Δυστυχώς, όπως διαφαίνεται δεν θα μπορούν πλέον να καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα.

Η αγωνία των παραγωγών της Αργολίδας γίνεται φωνή απόγνωσης και απαιτούν να αποζημιωθούν για την πληγείσα παραγωγή τους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα για την τρέχουσα χρονιά. (κλαδέματα, αρδευτικά - ΔΕΗ, λιπάνσεις, ραντίσματα κ.α)

Ομιλείτε για εναλλακτική χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), κάνοντας χρήση του κανονισμού της Ε.Ε. με αριθμό 1408/2013, τροποποιημένου με τον 35/2019 που εξασφαλίζει το σωρευτικό ποσό των 161.126.460 ευρώ για τον γεωργικό τομέα στη χώρα.

Από εσάς κ. Υπουργοί αναφέρεται η πηγή αυτή αλλά παραμένει μέχρι τώρα στα χαρτιά!

Η Αργολίδα και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών που έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση και κινδυνεύουν με πλήρη καταστροφή δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα, στους ωφελημένους, όπως συνέβη σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε άμεσα ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Π.Ε. Αργολίδας;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Γκιόλας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ