ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ναύπλιο: Αρχιερατικός Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που φτιάχτηκε με κρασί (βίντεο)

Ναύπλιο: Αρχιερατικός Εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που φτιάχτηκε με κρασί (βίντεο)
Την 20ην Μαΐου , η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο.
Το απόγευμα της παραμονής 19 Μαΐου ημέρα Τετάρτη εψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου, τον οποίο παρακολούθησε αρκετός κόσμος ανάμεσα τους, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Πελοποννήσου και Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας Ιωάννης Μαντζούνης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπουζαλάς.
Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.
Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη.

Η πρόσβαση για τον επισκέπτη στο ξωκλήσι γίνεται μέσω ενός μονοπατιού, από το τέρμα της παραλίας Καραθώνας, στο σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης. Από εκεί ο επισκέπτης καλείται να διανύσει πεζός για να φτάσει στο πανέμορφο ξωκλήσι.
Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. 
Στο τέλος του εσπερινού ο Ιερέας π. Ελευθέριος Μίχος , ευχαρίστησε για τη τιμή που έκανε ο Μητροπολίτης Αργολίδας να παραβρεθεί και να τελέσει τον εορταστικό εσπερινό στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας άγγελος για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της Αργολίδας, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ