ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

"ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21" σε Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη και Ήπειρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:12:00 μ.μ. | | | |
"ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21" σε Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη και Ήπειρο
Την εβδομάδα αυτή ανοίγουν για το κοινό τρεις περιφερειακές εκθέσεις του επετειακού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εκτός από την κεντρική έκθεση στη Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 εκθέσεις – δορυφόρους σε ισάριθμες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΝΑΥΠΛΙΟ

Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη–Παράρτημα Ναυπλίου, παρουσιάζει την έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΝΑΥΠΛΙΟ, αναδεικνύοντας πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στα γεγονότα της Πελοποννήσου. Τα αντικείμενα από τις συλλογές και το πλούσιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο ιστορικών Εγγράφων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, συνομιλούν με τα ζωγραφικά έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης Ναυπλίου, φωτίζοντας πρόσωπα και γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και την έλευση του βασιλέα Όθωνα.

Διάρκεια έκθεσης: 22 /5 /2021- Ιούλιος 2022

ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, Θεσσαλονίκη

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του επετειακού του προγράμματος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 – Θεσσαλονίκη που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης – Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση επιχειρείται μια πολλαπλή προσέγγιση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Φωτίζονται το διεθνές σκηνικό της εποχής, οι ιδιαιτερότητες του τόπου, οι ετερόκλητες καταβολές των πρωταγωνιστών, οι θυσίες και η πολιτική, οι συνθήκες της ζωής και του πολέμου, οι συμπαραστάτες και οι αντίπαλοι, ο αντίκτυπος, οι συνέπειες και η μνήμη του Αγώνα, με αναφορά στη συνέχεια των αγώνων όσων έμειναν εκτός των πρώτων συνόρων.

Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2021- Σεπτέμβριος 2021

Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία 1821-2021. Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Το και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Στην έκθεση αναδεικνύεται η πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Μέσα στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Καποδίστρια. Η Ήπειρος έμεινε εκτός συνόρων και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενεργό συμμετοχή αρκετών Ηπειρωτών στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ζωή του νεοσύστατου κράτους.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αποτελεί «δορυφόρο» της κεντρικής έκθεσης του ΕΙΜ στην Αθήνα, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής. Σύντομα θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, 11.6-29.11.2021) και «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ» (Μουσείο Μαστίχας Χίου, 2.7-10.9.2021).

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου-29 Νοεμβρίου 2021

Περισσότερα στο: www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη,
Σταδίου 13, Αθήνα, 10561
Τηλ: 210-3237617, 210-3237315, 210-322226
Fax: 210-3213786
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ