ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

SOUL: Από 22 Μαΐου στο θερινό σινεμά Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:19:00 μ.μ. | | |
SOUL: Από 21 Μαίου στο θερινό σινεμά Ναυπλίου (βίντεο)
Μία φιλόδοξη, υπερβατική και αριστουργηματική ταινία κινουμένων σχεδίων, πιστή στην αποστολή της Pixar να ανεβάζει τον πήχη της αφήγησης και της κινηματογραφικής μαγείας ακόμα πιο ψηλά. Με πρωταγωνιστή έναν μαύρο μουσικό της τζαζ, το Soul εκτοξεύεται από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε έναν πρωτόγνωρο και συναρπαστικό κόσμο για να εξερευνήσει τα μεταφυσικά μονοπάτια που ακολουθούν οι ψυχές πριν και αφού επισκεφθούν τη Γη.


Ο Pete Docter του εξαιρετικού Inside Out συνυπογράφει σκηνοθεσία και σενάριο και παρουσιάζει την πιο πρωτότυπη και εμπνευσμένη ταινία της χρονιάς, που κέρδισε επάξια το Όσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Μουσικής στη 93η απονομή της Ακαδημίας.

Σύνοψη

Ο Joe Gardner (με τη φωνή του Jamie Foxx) είναι ένας δάσκαλος μουσικής που ονειρεύεται να γίνει διάσημος τζαζ πιανίστας. Όταν του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να λάμψει, ένα ατύχημα τον στέλνει σε ένα μετέωρο μέρος ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Εκεί, οι νέες ψυχές αποκτούν την προσωπικότητα που θα τις συνοδεύσει στη Γη. Ο Joe θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη ζωή και συνεργάζεται με την απρόθυμη, πρώιμη ψυχή 22 (με τη φωνή της Tina Fey) προσπαθώντας να την καθοδηγήσει και να την εμπνεύσει μέσα από τις δικές του εμπειρίες στη Γη. Τι είναι αυτό που μας καθορίζει, που μας κάνει αυτό που είμαστε; Είναι θέμα ψυχής ή στιγμής;

Διάρκεια: 100’

21 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Visit

1. Instagram: https://www.instagram.com/feelgood_entertainment/

2. Twitter: https://twitter.com/FeelgoodEntment

3. Fb: https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr/

4. Youtube: https://www.youtube.com/Feelgoodentertainment
Τι σε κάνει αυτό που είσαι;

«Ο Joe θέλει περισσότερο από κάθε τι να γίνει επαγγελματίας τζαζ πιανίστας. Οπότε, όταν του δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παίξει ανάμεσα στους καλύτερους, νιώθει ότι κατέκτησε την κορυφή» λέει ο δημιουργός Pete Docter. Όμως, ένα ατύχημα τον μεταφέρει από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε ένα άλλο φανταστικό μέρος, όπου οι ψυχές αποκτούν προσωπικότητα, ενδιαφέροντα και ιδιαιτερότητες πριν φτάσουν στη Γη.

Σύμφωνα με τον Docter, η ιδέα αυτό του μοναδικού κόσμου προέκυψε πριν από 23 χρόνια. «Ξεκίνησε με τον γιο μου, που είναι 23 χρονών τώρα, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκε, είχε ήδη προσωπικότητα» λέει ο Docter. «Από πού προήλθε αυτή η προσωπικότητα; Νόμιζα ότι η προσωπικότητα εξελίσσεται μέσα από την αλληλεπίδρασή σου με τον κόσμο. Κι όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι γεννιόμαστε με μία πολύ μοναδική, ειδική αίσθηση του ποιοι είμαστε. Στην ιστορία μας όλοι έχουν μια ψυχή» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Και αυτές οι ψυχές δεν εμφανίζονται απροετοίμαστες, έχουν εκπαιδευθεί και έχουν ήδη προσωπικότητα και ενδιαφέροντα».

Όμως, ο Jοe Gardner δεν νιώθει ότι ανήκει σ’ αυτή τη χώρα με τις νέες ψυχές. Αποφασισμένος να επιστρέψει στη ζωή που ήξερε, συνεργάζεται με μία πρώιμη ψυχή, την 22, που δεν καταλαβαίνει τι είναι τόσο συναρπαστικό στην ανθρώπινη εμπειρία. «Καμιά φορά οι ψυχές δυσκολεύονται λίγο να βρουν τη σπίθα για να πάνε στη Γη» λέει ο συν-σκηνοθέτης Kemp Powers. «Οι Σύμβουλοι επιστρατεύουν Μέντορες για να βοηθήσουν τις ψυχές αυτές, εκπληκτικούς ανθρώπους όπως τον Abraham Lincoln. Αλλά στην περίπτωση της 22, αυτό δεν λειτούργησε, γιατί είναι λίγο σαν νευρικός προέφηβος. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία επιθυμία να πάει στη Γη».

Ο Joe αναλαμβάνει απρόθυμα τον ρόλο του Μέντορα της 22 και πιστεύει ότι, αν τη βοηθήσει, ίσως προλάβει να γυρίσει πίσω στη Γη για να παίξει μουσική με τους καλύτερους. Αλλά καθώς της δείχνει γιατί η ζωή είναι ενδιαφέρουσα, ο ίδιος βρίσκει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν είχε θέσει ξανά στον εαυτό του. «Καμιά φορά τα μικρά και ασήμαντα πράγματα είναι το όλο θέμα. Θυμάμαι μία μέρα που οδηγούσα το ποδήλατο μου και σταμάτησα να κόψω ένα σμέουρο. Ήταν ζεστό από τον ήλιο και ήταν το πιο νόστιμο που έφαγα ποτέ στη ζωή μου. Ακόμα θυμάμαι αυτή τη σχεδόν ανούσια στιγμή ολοζώντανα. Σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής μας μπορεί να είναι υπερβατική και να μας καθορίσει. Αυτή η ταινία διευρύνει την έννοια του τι προσφέρει η ζωή και τι προσφέρουμε εμείς στη ζωή» λέει ο Pete Docter.

Η προσέγγιση της ταινίας εμπνέεται από το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη και καρτουνίστα Ronald Searle και το κινούμενο σχέδιο των 101 Σκυλιών της Δαλματίας της Disney.

Περιγραφές χαρακτήρων


Τζο (με τη φωνή των Jamie Foxx και Πάνου Τοψίδη)

Ένας δάσκαλος μουσικής με πραγματικό πάθος για τη τζαζ. Ονειρεύεται να παίξει πιάνο σε τζαζ μπάντα και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. «Κρατάει το όνειρο ζωντανό με το ζόρι. Πρέπει να δουλέψει σαν δάσκαλος μουσικής για να έχει εισόδημα» λέει ο Pete Docter. Όταν τον συναντάμε βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αφού του προσφέρεται μία δουλειά που θα του στερήσει κάθε δημιουργικότητα. Οι δημιουργοί αποτύπωσαν τη μορφή του εμπνεόμενοι από τον τζαζ πιανίστα Jon Batiste, που έχει αναλάβει τις ενορχηστρώσεις της ταινίας.

22 (με τη φωνή των Tina Fey και Ειρήνης Τσίγκα)

Μία πρώιμη ψυχή που έχει περάσει εκατοντάδες χρόνια στο Σεμινάριο, όπου οι καινούριες ψυχές πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις για να πάνε στη Γη. Είναι σαρκαστική, πνευματώδης και κυκλοθυμική. Έχει όλα τα φόντα να φτάσει στον τελικό της προορισμό, εκτός από τη σπίθα που χρειάζεται για να ενθουσιαστεί για τη ζωή. Η ίδια δεν έχει πρόβλημα με αυτό, δεν την ενδιαφέρει καθόλου η ανθρώπινη συνθήκη. Μπορεί ο Τζο να τη μεταπείσει;

«Η 22 έχει μια εντυπωσιακή λίστα από Μέντορες, από τον Αρχιμήδη μέχρι τον Γκάντι» λέει ο Docter. «Ο Τζο είναι ένας κανονικός τύπος από το Queens. Αντί να της επιδείξει κάποιο σημαντικό επίτευγμα, το μόνο που έχει να της δείξει είναι μερικές μίζερες στιγμές στη σχολική τάξη και πολλές αποτυχίες».

Λίμπα (με τη φωνή των Phylicia Rashad και Βίνας Παπαδοπούλου)


Η μητέρα του Τζο, η μεγαλύτερη θαυμάστρια του. Είναι μία περήφανη επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια ενός διάσημου ραφτάδικου. Ο εκλιπών σύζυγος της ήταν μουσικός και η Λίμπα πάντα έφερνε τα λεφτά στο σπίτι. Ξέρει ότι η ζωή ενός καλλιτέχνη είναι δύσκολη, οπότε ενθαρρύνει τον Τζο να έχει εναλλακτικές. Ο γιος της δεν εκτιμά αυτή τη στάση της, γιατί θεωρεί ότι δεν τον στηρίζει. Αλλά όσο πρακτική και να είναι η Λίμπα, πάνω από όλα αγαπά τον Τζο και θέλει να είναι ευτυχισμένος.

Δωροθέα Γουίλιαμς (με τη φωνή της Angela Bassett και Τζωρτζίνας Καραχάλιου)

Μία παγκοσμίως διάσημη τζαζ μουσικός που ανήκει στους κορυφαίους. Έχει αυτοπεποίθηση, είναι δυνατή και πραγματικά ταλαντούχα σε ό,τι αφορά το σαξόφωνο. Η μπάντα της είναι η οικογένεια της και δύσκολα την ανοίγει σε νεοφερμένους. Δεν εντυπωσιάζεται εύκολα, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις κανείς.

Φεγγαράνεμος (με τη φωνή των Graham Norton και Κώστα Φιλίππογλου)

Το παρατσούκλι του είναι το προϊόν μιας επιφοίτησης μέσης ηλικίας, που τον οδήγησε να αλλάξει το όνομα του και να αφήσει τη δουλειά του για μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Ο Φεγγαράνεμος δουλεύει κρατώντας διαφημιστικές πινακίδες σε μία γωνία της Νέας Υόρκης και αυτό του φέρνει χαρά, αφού τον σπρώχνει σε άλλη διάσταση, σε ένα πνευματικό ταξίδι. Εκεί σώζει χαμένες ψυχές από τις άδειες και αγχωτικές ζωές τους. Ήταν κάποτε και ο ίδιος μια χαμένη ψυχή, αλλά βρήκε το νόημα της ζωής και τώρα βοηθάει τις χαμένες ψυχές να ενωθούν ξανά με το σώμα τους.

Οι Σύμβουλοι


Όλοι ονομάζονται Τζέρι. Είναι ευχάριστοι, αισιόδοξοι και παντογνώστες. Είναι υπεύθυνοι για το σεμινάριο και βοηθούν τις νέες ψυχές να βρουν τον δρόμο τους. Είναι υπομονετικοί, χιουμορίστες και ενθουσιώδεις.

Τέρυ (με τη φωνή των Rachel House και Άντριας Ράπτη)

Μετράει ποιος μπαίνει στη ζώνη με τις καινούριες ψυχές. Έχει εμμονή με το μέτρημα, ειδικά όταν κάτι δεν βγαίνει στους αριθμούς. Παίρνει τον εαυτό της πολύ σοβαρά και ίσως να ήταν Σύμβουλος, αλλά οι υπόλοιποι δεν την αντέχουν και της έχουν δώσει μία δουλειά με μέτρημα για να είναι συνεχώς απασχολημένη.

Κέρλι (με τη φωνή των Ahmir “Questlove” Thompson και Δημήτρη Σάρλου)


Ένας από τους πρώην μαθητές του Τζο που τα κατάφερε να είναι ντράμερ στη διάσημη μπάντα της Δωροθέας Γουίλσον. Ποτέ δεν ξέχασε τον πιανίστα δάσκαλό του, οπότε όταν εμφανίζεται μία θέση στην μπάντα, του εξασφαλίζει την οντισιόν της ζωής του.

Ντεζ (με τη φωνή των Donnell Rawlings και Αποστόλη Ψυχράμη)

Ο μπαρμπέρης και εξομολογητής του Τζο. Φιλικός και ανοιχτόκαρδος, αφήνει τον Τζο να του μιλάει για ό,τι του αρέσει, δηλαδή την τζαζ.

Πολ (με τη φωνή των Daveed Diggs και Ντένη Μακρή)

Ο κυνικός γείτονας που έρχεται συχνά στο μπαρμπέρικο του Ντεζ. Έχει πάντα κάτι σαρκαστικό να πει για όλους.

Συντελεστές


Σενάριο: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers

Σκηνοθεσία: Pete Docter, Kemp Powers

Ακούγονται: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House, Alice Braga, Richard Ayoade, Phylicia Rashad, Donnell Rawlings, Ahmir-Khalib Thompson (a.k.a. Questlove), Angela Bassett, Cora Champommier, Margo Hall, Daveed Diggs, Rhodessa Jones, Wes Studi, Sakina Jaffrey, Fortune Feimster, Calum Grant, Laura Mooney, Peggy Flood, Zenobia Shroff, June Squibb, Ochuwa Oghie, Jeannie Tirado, Catherine Cavadini

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Πάνος Τοψίδης, Ειρήνη Τσίγκα, Κώστας Φιλίππογλου, Άντρια Ράπτη, Γιώτα Μηλίτση, Χρήστος Πλαΐνης, Βίνα Παπαδοπούλου, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Σάρλος, Τζωρτζίνα Καραχάλιου, Μαρία Βαμβακά, Έφη Θανοπούλου, Ντένης Μακρής, Φωτεινή Ντεμίρη, Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Μαριάνθη Σοντάκη, Πέτρος Δαμουλής, Μαριάνθη Σοντάκη, Λένα Μαραβέα, Χαρά Ζησιμάτου, Έφη Θανοπούλου, Αλεξάνδρα Λέρτα, Άντυ Δημοπούλου, Γιώργος Ματαράγκας, Elisapie Isaac

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matt Aspbury, Ian Megibben

Μοντάζ:Kevin Nolting

Μουσική: Trent Reznor, Atticus Ross

Τζαζ ενορχηστρώσεις: Jon Batiste
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ