ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ανδριανός στη βουλή: Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:58:00 μ.μ. |
Ανδριανός στη βουλή: Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής ως βασικός εισηγητής της πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο του Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Και από τη σημερινή συζήτηση εδώ στην Ολομέλεια καταδείχθηκε σαφώς ο θετικός χαρακτήρας των προβλέψεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Είναι ξεκάθαρο για παράδειγμα, ότι το βάρος του έγκαιρου και αποτελεσματικού ελέγχου των προϋποθέσεων άσκησης επιχειρηματικής δράσης πρέπει να βαραίνει τους αρμόδιους μηχανισμούς και σε καμία περίπτωση τον πολίτη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η υγιής επιχειρηματική δράση δεν μπορεί να καθίσταται όμηρος αχρείαστων καθυστερήσεων και περιπλοκών, ούτε προδιαγραφών που πλέον δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη.

Είναι ξεκάθαρο ότι ως πολιτεία οφείλουμε να αξιοποιούμε προς τούτο κάθε δυνατότητα που προσφέρει η τεχνολογία, αλλά και να μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την απλούστευση τόσο των προϋποθέσεων έναρξης και λειτουργίας της επιχειρηματικής δράσης, που αποτελεί και το κύριο αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου, όσο και ευρύτερα των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος.

Η Ελλάδα αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς στην κρίσιμη για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας ψηφιακή μετάβαση.

Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος όχι απλώς διευκολύνοντας πολίτες και επιχειρήσεις στις καθημερινές συναλλαγές, αλλά και δημιουργώντας νέες χρήσιμες υπηρεσίες και δυνατότητες.

Το πρότυπο ενός κράτους σύγχρονου, επιτελικού και ταυτόχρονα αποτελεσματικού στα πεδία των αρμοδιοτήτων του υπερβαίνει σήμερα κατά πολύ τις παραδοσιακές ιδεολογικές αφετηρίες και αναφορές.

Όπως κατέδειξε και η εμπειρία της διαχείρισης της έκτακτης συνθήκης της πανδημίας και των συνεπειών της σε κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης, το σύγχρονο κράτος οφείλει αφενός να αξιοποιεί με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπινους, υλικούς και άυλους πόρους που διαθέτει στην υπηρεσία του πολίτη και του δημόσιου αγαθού, και αφετέρου να λειτουργεί συντονιστικά ώστε να ενθαρρύνει την ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της ελεύθερης κοινωνίας.

Οφείλουμε προς τούτο να αποκαταστήσουμε, αλλά και σε μεγάλο βαθμό να οικοδομήσουμε εκ νέου ένα ισχυρό κεφάλαιο εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη, κράτους και επιχειρηματικότητας. Κι αυτό κάνουμε.

Πρώτα απ’ όλα αποκαθιστώντας στην πράξη τον ρόλο του κράτους ως αρωγού του πολίτη αντί για δυνάστη. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του κράτους έναντι του πολίτη, αντί πρακτικών που τον αντιμετωπίζουν ως κατ’ αρχάς ύποπτο παραβάσεων που οφείλει να αποδείξει την αθωότητά του.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε -και όπου χρειάζεται να δημιουργήσουμε- τις δομές και την κουλτούρα που απαιτείται έτσι ώστε σε περίπτωση ενός δυσεπίλυτου ζητήματος στη συναλλαγή το μέρος που θα σπεύδει για την επίλυσή του να είναι το κράτος και όχι ο πολίτης.

Όπως επίσης, βεβαίως, - και αυτό καταδείχθηκε με έμφαση και κατά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή – οφείλουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως τη βεβαιότητα της εφαρμογής του νόμου. Με ελέγχους γρήγορους, δίκαιους και αποτελεσματικούς. Και βεβαίως με τις προσήκουσες κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τον νόμο.

Η ελαστικότητα στην εφαρμογή του νόμου και στην επιβολή των κυρώσεων, ο καθορισμός ασαφών ή αχρείαστα αυστηρών προδιαγραφών αδειοδότησης και λειτουργίας, ή ακόμη και η υποψία της δυνατότητας συναλλαγών κάτω από το τραπέζι τιμωρεί τους έντιμους και ευσυνείδητους επιχειρηματίες και δίνει αθέμιτα πλεονεκτήματα στους ανέντιμους και ασυνείδητους.

Το μεγάλο στοίχημα της απλούστευσης του ρυθμιστικού πλαισίου της επιχειρηματικότητας, που με συνέπεια και αποτελεσματικότητα έχει αναλάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταματήσει γρήγορα και οριστικά το απαράδεκτο φαινόμενο της ακύρωσης στην πράξη των ελέγχων μέσω της επιστράτευσης ακόμη και εφαρμογών στα κινητά που ενημερώνουν τους επιχειρηματίες μιας περιοχής για την άφιξη ενός ελεγκτικού κλιμακίου.

Να σταματήσει γιατί οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τίποτα να φοβηθούν. Γιατί το κόστος συμμόρφωσης προς τα οριζόμενα από τον νόμο θα είναι μικρό, εύλογο και πάνω απ’ όλα δίκαιο. Γιατί οι προδιαγραφές θα είναι απλές και σαφείς και δεν θα επιδέχονται ερμηνεία κατά το δοκούν. Γιατί η διαδικασία του ελέγχου θα είναι αδιάβλητη και αντικειμενική και δεν θα ξεκινά από την υπόθεση ότι ο επιχειρηματίας είναι παραβάτης. Γιατί θα έχει εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι ο έντιμος και ευσυνείδητος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ενώ αντιθέτως ο παράνομος θα πληρώσει για την παρανομία του.

Αυτή τη βαθύτερη αλλαγή κουλτούρας υπηρετεί το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Και από τον βαθμό επίτευξης αυτής της αναγκαίας βαθιάς αλλαγής θα κριθεί και το θετικό πρόσημο της απαραίτητης αυτής απλούστευσης στις διαδικασίες έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ και πάλι να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο γιατί συμβάλλει σ’ αυτή την αναγκαία βαθύτερη αλλαγή που θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές της πατρίδας μας για δημιουργία και προκοπή.

Και βεβαίως έχουν κατατεθεί σημαντικές τροπολογίες που λύνουν προβλήματα και είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος που φιλοξενούν δομές προσφύγων. Επίσης, η τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας που λύνει το πρόβλημα με τα οδοιπορικά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής ή δίνει παράταση επιδότησης στους ανέργους ναυτικούς, ή λύνει προβλήματα στις παραχωρήσεις ζωνών λιμένα, και βεβαίως στηρίζει και επιχορηγεί τους οργανισμούς λιμένων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τον COVID-19.

Επίσης είναι θετική η τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 499 kW αλλά και για τους έχοντες μέχρι 10 δωμάτια σε αγροτουριστικές μονάδες ώστε να έχουν το δικαίωμα να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Είναι ένα αίτημα που υπήρχε από αρκετούς αγρότες και νομίζω πολύ σωστά κάναμε και ρυθμίσαμε και αυτή την εκκρεμότητα, όπως και την εκκρεμότητα που ρυθμίζει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, του κυρίου Γεωργιάδη, του κυρίου Παπαθανάση και των συνεργατών τους για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τις οφειλές που υπάρχουν στους πρώην εργαζόμενους σε αυτήν.

Και βεβαίως όπως είπα το νομοσχέδιο αυτό λύνει προβλήματα όπως με την παράταση στις προσωρινές άδειες επιχειρήσεων μέχρι την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την τροποποίηση της παραγράφου 15 του άρθρου 42 του νόμου 4030/2011 σε επαγγελματικά εργαστήρια με δραστηριότητες χαμηλής οχλήσεις, όπως αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, συνεργεία οχημάτων που λειτουργούσαν βεβαίως καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πριν τη δημοσίευση του νόμου και δημιούργησε όλο αυτό το διάστημα το κενό που υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο και αυτό το λύνουμε.

Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό λύνει προβλήματα, είναι στη σωστή κατεύθυνση της αναπτυξιακής διάστασης που δίνουμε στην πατρίδα μας, και γι’ αυτό σας καλώ και πάλι να το ψηφίσουμε, και να συγχαρώ βεβαίως την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης γιατί κάνει σημαντικά βήματα όπως κάνουν και τα υπόλοιπα υπουργεία στην νέα πραγματικά περίοδο που έχει ανάγκη ο τόπος για την ανάπτυξη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο - η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία νέων καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, γι’ αυτό παλεύουμε όλοι, και πιστεύω ότι με τα βήματα που γίνονται κάθε μέρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο στόχος θα επιτευχθεί».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ