ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 μ.μ. | |
Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών (βίντεο)
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διορθώνει τα σοβαρά προβλήματα που επέφερε η εφαρμογή του ν. 4555/2018.

Όπως ακριβώς είχε προβλέψει η Νέα Δημοκρατία τότε, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην κατανομή των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων δεν απέδωσε τα θετικά αποτελέσματα που επικαλούταν η τότε πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας, της λογοδοσίας και της διάθεσης παραγωγικού διαλόγου και σύνθεσης.

Αντιθέτως μάλιστα, οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε ακυβερνησία, έθεσε συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ως προς την άσκηση της πολιτικής για την οποία εξελέγησαν από τους πολίτες, και δημιούργησε προϋποθέσεις για επίταση του προβλήματος του παρασκηνίου που παρακάμπτει πολλές φορές τα πραγματικά συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Ενώπιον λοιπόν αυτής της αδήριτης πραγματικότητας, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αποκαθίσταται η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και η ανταπόκριση της βούλησης της πλειοψηφίας στη σύνθεση των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και στη χάραξη και την εκτέλεση της σχετικής πολιτικής.

Η δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43%, η εξασφαλισμένη εκλογή των τριών πέμπτων του συμβουλίου από την νικήτρια παράταξη, αλλά και η επαναφορά της θητείας πενταετούς διάρκειας – που σημαίνει βεβαίως ότι ο πολίτης

πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικός στις επιλογές του – είναι προβλέψεις που ενισχύουν στην πράξη τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Ακόμη, ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού κράτους αφαιρεί αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη που συχνά λειτουργούν ως εμπόδια και αντικίνητρα στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των κοινών.

Τέλος, ο εξορθολογισμός του πλαισίου κωλυμάτων και εκλογιμότητας, είναι μεταρρυθμίσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της λειτουργικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης και την επικαιροποίηση των κανόνων λειτουργίας των οργάνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η έμπρακτη ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας προσανατολισμός που πρέπει να μας βρίσκει όλους σ’ αυτή την αίθουσα σύμφωνους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες.

Η πραγματική αποκέντρωση δίνει φωνή και έλεγχο στους πολίτες, φέρνει τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους κοντύτερα στους ίδιους, δημιουργεί κίνητρα συμμετοχής και εμπλουτισμού της πολιτικής δράσης, επαναφέρει και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η πραγματική αποκέντρωση ενισχύει τη λογοδοσία και ακυρώνει στην πράξη τις άναρθρες κραυγές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό δίνουμε μια απάντηση στο υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα της κυβερνησιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι η ψήφος τους έχει σημασία, ότι η ψήφος τους θα εκλέξει δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα διαθέτουν όλες τις θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύθηκαν.

Ταυτόχρονα όμως, προϋπόθεση γι’ αυτή την απολύτως αναγκαία αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς συνολικά, είναι και η διασφάλιση της λογοδοσίας, της χρηστής διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας σε κάθε επίπεδο της διοίκησης.

Οφείλουμε γι’ αυτό να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις συγκεκριμένες, ενδημικές και επίμονες παθογένειες που πλήττουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και δεκαετίες και υπερβαίνουν το πεδίο των ρυθμιστικών παρεμβάσεων αυτού του νομοσχεδίου.

Η υγιής τοπική αυτοδιοίκηση, το κεντρικό κράτος, η κοινωνία των πολιτών, όλοι μας από τη θέση του και με τις δυνάμεις του ο καθένας πρέπει στο πεδίο αυτό να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε πραγματικά να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα κάθε φορέα του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να κλείσουμε αποφασιστικά κάθε παραθυράκι που κάποιοι συστηματικά εκμεταλλεύονται ερήμην των πολιτών και εναντίον της βούλησής τους και των συμφερόντων τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ενισχύει ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Επιλύει υπαρκτά και πιεστικά προβλήματα, αξιοποιεί βέλτιστες πρακτικές και δυνατότητες του ψηφιακού κράτους, που με την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την εποπτεία των αρμόδιων υπουργών δημιουργεί μέρα με τη μέρα θετικά χειροπιαστά αποτελέσματα για την καθημερινότητα του πολίτη - φέρνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και τον πολίτη.

Είναι ένα σημαντικό, αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση της διαρκούς προσπάθειας για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών της, την ενδυνάμωση της δυνατότητας παραγωγής χειροπιαστών θετικών αποτελεσμάτων για την καθημερινή ζωή όλων μας.

Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε και τους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των ενδημικών προβλημάτων που δεν επιτρέπουν στην τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει στο έπακρο τις θεσμικές αυτές δυνατότητες. Κι αυτό, καθώς είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει ιδεολογικές αφετηρίες».

 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ