ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Ο ανοιξιάτικος παγετός και ο καύσωνας αποδεκατίζουν τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:11:00 μ.μ. | | | |
Ο ανοιξιάτικος παγετός και ο καύσωνας αποδεκατίζουν τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας
Σοβαρά προβλήματα από τους παγετούς αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα. Αναμένεται σε κάποιες περιοχές να υπάρξει μειωμένη παραγωγή. Το πρόβλημα αναμένεται να μεγαλώσει με τις υψηλές θερμοκρασίες και των επόμενων ημερών.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπαδά, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, «ο παγετός του Απριλίου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην επερχόμενη παραγωγή εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Βρήκε τα δέντρα πάνω στην ανθοφορία και έχουν προβλήματα στην παραγωγή. Έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό τα πορτοκάλια Ναβαλίνες, με μείωση της παραγωγής κατά 40-50%. Τα Μέρλιν από την άλλη φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχουν πρόβλημα. Στα μανταρίνια Κλημεντίνες ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιά στην ανθοφορία. Επίσης δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στα δέντρα ο καύσωνας των επόμενων ημερών».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Αργολίδα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή εσπεριδοειδών λόγω του παγετού του Απριλίου. Είδαμε την προσπάθεια για αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα αλλά δεν βλέπουμε την ίδια προσπάθεια για τα εσπεριδοειδή. Τα προβλήματα στην παραγωγή αφορούν κυρίως τις περιοχές του κάμπου. Οι ζημιές είναι ανάλογα την περιοχή και την καλλιέργεια. Σίγουρα έχουν προβλήματα οι Ναβαλίνες και New hall. Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα κύμα άνθησης με αποτέλεσμα να προβλέπεται σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή ιδιαίτερα στις παγετόπληκτες περιοχές. Ο ΕΛΓΑ εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για την μειωμένη παραγωγή στην ακαρπία για να μην πληρώσει αποζημίωση. Σε επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του ασφαλιστικού Οργανισμού στην περιοχή μας ανέφερε ότι οι γεωπόνοι μελετούν το φαινόμενο και τον Σεπτέμβριο θα δουν την εξέλιξη της ζημιάς. Ο καύσωνας αυτών των ημερών σίγουρα θα φέρει περισσότερα προβλήματα στην παραγωγή».

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας, από την πλευρά του δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει την παραγωγή των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψη που έκανε στην περιοχή, είπε ότι μελετά το φαινόμενο. Συζητήθηκε η πιθανότητα αποζημίωσης των παραγωγών στις οποίες καταστράφηκε το άνθος από τον ανοιξιάτικο παγετό. Ο ΕΛΓΑ θα δει τον Σεπτέμβριο πως θα εξελιχθεί η ζημιά, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού και τόνισε ότι θα χορηγηθούν αποζημιώσεις από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ)».
 
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ