ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Μειωμένη παραγωγή για τα βερίκοκα της Αργολίδας - Μεγάλες οι απώλειες στις πρώιμες ποικιλίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:16:00 μ.μ. | | |
Μειωμένη παραγωγή για τα βερίκοκα της Αργολίδας - Μεγάλες οι απώλειες στις πρώιμες ποικιλίες
Φέτος ήταν μία χρονιά δοκιμασίας για τις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο της Άνοιξης, όπου πολλά δέντρα βρισκόταν στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση παραγωγής καρπού.


Στα βερίκοκα οι επιπτώσεις είναι εμφανείς αυτήν την περίοδο και όπως φαίνεται οι πρώιμες ποικιλίες έχουν ζημιωθεί περισσότερο από ότι οι όψιμες. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις ξένων ποικιλιών, η αξιολόγηση για την ανθεκτικότητα της ίωσης της σάρκας και των στελεχών της γίνεται βάσει της χώρας προέλευσης και όχι σύμφωνα με τα Ελληνικά δεδομένα με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να προσβάλλονται εύκολα. Σε γενικές γραμμές τα κύρια επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι η ανθεκτικότητα στην ίωση σάρκα (Sharka PVV), η παραγωγικότητα, η αυτογονιμοποίηση, ο χρόνος άνθησης και ωρίμανσης, η μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια, η συνεκτικότητα, η γεύση και το μέγεθος του καρπού.

Τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνει ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Δήμου, επί σειρά ετών Προϊστάμενος στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Σύμφωνα με τον κ. Δήμου υπάρχουν δύο στελέχη/φυλές του ιού της σάρκας ο Marcus και ο Dideron. Πολλές από τις ξένες ποικιλίες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη δεύτερη φυλή με αποτέλεσμα όταν καλλιεργούνται στην Ελλάδα να προσβάλλονται εύκολα από την Marcus η οποία είναι πιο σκληρή και καταστρεπτική. Επιπλέον, κάποιες από τις καινούργιες ποικιλίες στην πορεία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο παραγωγικές καθώς δεν είναι αυτογόνιμες. Χρειάζονται επομένως άλλες που λειτουργούν ως επικονιαστές και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω κακής γονιμοποίησης. Τέλος, όσο καλή και να είναι μία ποικιλία οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου ήταν υπαίτιες για την φετινή μειωμένη παραγωγή.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ