ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Πρόβλημα στην Ερμιονίδα ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:19:00 μ.μ. | | |
Πρόβλημα στην Ερμιονίδα ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων σε όλη την έκταση του Δήμου Ερμιονίδας, τα οποία διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι και στις ακτές - παραλίες. 

Στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές αλλά και στις παραλίες της Ερμιονίδας, οι αγρότες μετρούν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, οι κάτοικοι, οι περιπατητές και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τυχαίες συναντήσεις με αγριογούρουνα. 

Πλέον, τα προβλήματα από την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφονται καθημερινά τόσο ατην αγροτική παραγωγή, όσο και στις αστικές περιοχές. '

Εχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων στον αστικό ιστό και την ημέρα και την νύχτα. Είναι uέμα χρόνου να έχουμε ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους, χωριά και παραλίες. 

Είναι λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και τον υπερπληθυσμό. O πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. 

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είναι γνωστοί στο Υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυσάρεστα περιστατικά, τροχαία, και μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από επελάσεις γουρουνιών. Και ναι μεν αποτελεί επιλογή η μείωση του πληθυσμού, αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω του κυνηγιού, που όμως έχει μικρή επίδραση. 

Η άγνοια αντιμετώπισης του κινδύνου και από τα ζώα και από τον άνθρωπο, οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές. 'Εχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική. Μέτρα δίωξης αγριόχοιρων θεσπίστηκαν και θεσπίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόθεση την συγκρότηση συνεργείων σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες και κυνηγετικές οργανώσεις για την διαχείριση του υπερπληθυσμού των άγριων Θηλαστικών. 

Πέραν του κυνηγιού από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο, υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, ώστε να απομακρύνονται τα αγριογούρουνα από τον περιαστικό ιστό των πόλεων και τους κάμπους. Όμως, σε τοπικό επίπεδο, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε. Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος, με το οποίο να ληφθεί ειδική μέριμνα, από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας
Αριστείδης Μπίμπας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ