ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Α.Πουλάς: Άμεση παρέμβαση για την διάσωση τεσσάρων ιστορικών κτιρίων του Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:42:00 μ.μ. | | |
Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για τη διάσωση τεσσάρων ιστορικών κτιρίων του Άργους ζητά ο βουλευτής Αργολίδας  Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : 1.) την Υπουργό Πολιτισμού, κα Σ. Μενδώνη

2.) τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: «Άμεση παρέμβαση για την διάσωση τεσσάρων ιστορικών κτιρίων του Άργους»

Το Αργος, η αρχαιότερη ελληνική πόλη, παρούσα σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής ιστορίας και με πλήθος μνημείων, αποτελεί έναν σημαντικό τόπο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτίρια της περιόδου της Ελληνικής επανάστασης και των χρόνων μετά την απελευθέρωση. Αρκετά από τα κτίρια αυτά, άλλα δημόσια και άλλα ιδιωτικά, έχουν αναστηλωθεί, συντηρηθεί και αναδειχθεί και κοσμούν σήμερα την πόλη του Άργους.

Όμως υπάρχουν τέσσερα ιστορικά κτίρια αυτής της περιόδου, κηρυγμένα μάλιστα ως διατηρητέα, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση και χρήζουν άμεσων επεμβάσεων για την διάσωση τους αλλά και την ανάδειξη τους. Αναφερόμαστε στα κάτωθι τέσσερα κτίρια:

Οικία Στρατηγού Δημ. Τσώκρη, χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο από το 1965 με σχετική απόφαση του τότε αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας και διατηρητέα σύμφωνα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη, χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982 και ως διατηρητέου μνημείου με απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού το 1983, ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Οικία Στρατηγού Μακρυγιάννη χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας ιδιώτη.

Οικία οικογένειας Βλάσση χαρακτηρισμένη διατηρητέα με Π.Δ. του 1982, ιδιοκτησίας ιδιώτη.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα σας έστειλαν πρόσφατα σχετική επιστολή πολίτες του Άργους οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των ανωτέρω κτιρίων και σας ζητούν να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αυτά να διασωθούν και να αναδειχθούν.

Επειδή τα τέσσερα αυτά κτίρια αποτελούν σημαντικά μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας, της ιστορίας της πόλης του Άργους και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Επειδή η οικία του στρατηγού Μακρυγιάννη έχει ήδη καταρρεύσει και οι οικίες Σπυρίδωνος Τρικούπη, στρατηγού Δημ. Τσώκρη και οικογένειας Βλάσση, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και κινδυνεύουν και αυτές να μετατραπούν σε ερείπια.

Επειδή αντί να αποτελούν κόσμημα και πόλο έλξης επισκεπτών για την πόλη του Άργους, αποτελούν εστίες ρύπανσης και υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.

Επειδή το κράτος υποχρεούται τόσο μέσω των διεθνών συμβάσεων όσο και μέσω της εθνικής νομοθεσίας, να επεμβαίνει για τη διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη διατηρητέων κτιρίων, ακόμα και στην περίπτωση όπου οι ιδιοκτήτες τους είτε αδιαφορούν είτε αδυνατούν να προβούν στην συντήρηση και ανακαίνισή τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη των τεσσάρων αυτών κτιρίων ;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ