ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Κλημεντίνες: Σύσκεψη για κορονοενίσχυση και αποζημιώσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. | |
Κλημεντίνες: Σύσκεψη για κορονοενίσχυση και αποζημιώσεις
Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως της ποικιλίας μανταρινιού «Κλημεντίνη», λόγω της πανδημίας και των παγετών είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με τους βουλευτές Άρτας κ. Γ. Στύλιο (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό και Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς από τον covid-19 και ανάλογα το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη συλλογή των στοιχείων θα υπάρξει, όπως έγινε και σε άλλα προϊόντα ενίσχυση, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν.

Όσον αφορά στους παγετούς που έπληξαν την παραγωγή, ο υπουργός τόνισε ότι χθες Τρίτη (20/7) κατετέθη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αύριο, ρύθμιση που προβλέπει αποζημιώσεις και προκαταβολές της τάξεως του 40% άμεσα, εντός των προσεχών ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Γιάννης Αναστασιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, «εμπορικά το 2020 δεν πήγε καλά η Κλημεντίνη λόγω προβλημάτων από την έλλειψη εργατών γης. Επίσης τα μέτρα κατά της πανδημίας είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ζήτηση. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 23 λεπτά το κιλό.

Στη συνέχεια το 2021 είχαμε ακαρπία λόγω παγετού και μείωση της παραγωγής που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ποσοστό -70%. Αν τελικά χορηγηθεί κάποια κορονοενίσχυση θα είναι με βάση το ΟΣΔΕ του 2021».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμπορικά την περίοδο 2020/2021 είχε πολλά προβλήματα το μανταρίνι ποικιλίας Κλημεντίνης. Τα μέτρα κατά της πανδημίας έφεραν μείωση της κατανάλωσης και τιμή παραγωγή μικτή στα 20 - 22 λεπτά το κιλό (συμπεριλμβάνονται σε αυτή τα εργατικά και έξοδα συγκομιδής).

Μετά είχαμε τις ζημιές από παγετό. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει την Κλημεντίνη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τις ζημιές από τον παγετό του Φεβρουαρίου δεν τις καλύπτει με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αποζημιωθούν. Τα μέτρα που συζήτησαν στο ΥπΑΑΤ είναι προς την θετική κατεύθυνση και αναμένεται να βοηθήσουν τους παραγωγούς».
 
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ