ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Επιμνημόσυνη δέηση στο Κολιάκι Αργολίδας για τον Καταδρομέα της Κύπρου Ευάγγελο Τσάκωνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:49:00 μ.μ. | | |
Επιμνημόσυνη δέηση στο Κολιάκι Αργολίδας για τον Καταδρομέα της Κύπρου Ευάγγελο Τσάκωνα
Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουλίου στο Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου για τον πεσόντα ήρωα Καταδρομέα Ευάγγελο Τσάκωνα που έπεσε στη Κύπρο το 1974.
Να υπενθιμήσουμε πως στις 5 Οκτωβρίου του 2016 με ειδική τελετή έγινε η υποδοχή των λειψάνων του πεσόντα ήρωα καταδρομέα του Noratlas Ευάγγελου Τσάκωνα στην γενέτειρά του, το Κολιάκι Αργολίδας.
Το μοιραίο μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas παρέμενε θαμμένο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά, την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Η κατάρριψή του στοίχισε τη ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και των 27 αλεξιπτωτιστών, που μετέφερε από την Ελλάδα για να λάβουν μέρος στην άμυνα του νησιού.
Στην σημερινή τελετή και την κατάθεση στεφάνων παραβρέθηκαν και τίμησαν τον καταδρομέα Ευάγγελο Τσάκωνα, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Α. Γανώσης, εκπρόσωποι του συλλόγου Κομμάντος '74, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Επιδαύρου, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του χωριού κα.
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Επιδαύρου αναφέρει:

Σήμερα 22/ 7/ 2021 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα, στο Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου, ο οποίος έπεσε ‘’Υπέρ Πατρίδος’’ στις 22 / 7/ 1974 στην Κύπρο!
Στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι χτυπούν τα αδέρφια μας τους Κύπριους και εισβάλουν στο νησί! Στις 21 Ιουλίου 1974 στις 22:40 ξεκίνησε η επιχείρηση ‘’Νίκη’’, η οποία προέβλεπε την αερομεταφορά της Α' Μοίρας καταδρομέων κατά την διάρκεια της νύχτας, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου, με πτήση σε χαμηλό ύψος, χωρίς συνοδεία μαχητικών, προσγείωση, άμεση αποβίβαση των καταδρομέων και επιστροφή στην Κρήτη.

Ανάμεσα σε αυτούς και ένα δικό μας παλικάρι ο Ευάγγελος Τσάκωνας! Σχεδόν παιδί ακόμα, που ξεκίνησε από το μικρό Κολιάκι να τιμήσει τα ιερά όπλα της πατρίδας!

Τελικά, κατάφεραν να προσγειωθούν 13 αεροσκάφη. Και εκεί ξεκινά το μεγαλύτερο στρατιωτικό δράμα της τελευταίας πεντηκονταετίας που όλοι γνωρίζουμε!
Το μοιραίο μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas παρέμενε θαμμένο στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά, την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Τον Οκτώβρη του 2016 μετά από 42 χρόνια ο Βαγγέλης επέστρεψε σπίτι του. Κάθε χρόνο θυμόμαστε, σεβόμαστε αλλά και μαθαίνουμε την ιστορία μας, για να μην την ξαναζήσουμε, από τους ήρωες της Κύπρου.

Τα εικοσάχρονα παιδιά που η μοίρα ήθελε να πληρώσουν την ανικανότητα κάποιων ‘’υπεπατριωτών’’ και να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση αυτοκτονίας!

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων αυτών!

Ας είναι αιωνία η μνήμη του καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα.

ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ