ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένας παγκόσμιος Έλληνας δίχως όρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:50:00 π.μ. | |
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένας παγκόσμιος Έλληνας δίχως όρια
Φωτογραφία: www.amna.gr/sport
20 δευτερόλεπτα για το τέλος: Ο ανέκφραστος MVP των τελικών του NBA χαμογελά για πρώτη φορά και αμέσως ξεσπά. Κατάφερε το μοναδικό που του έλειπε. Πήρε το πρωτάθλημα με την ομάδα που τον διάλεξε, μαζί με τον αδερφό του, Θανάση και δίπλα στον Κρις Μίντλετον, τον διόσκουρό του σε όλο αυτό το ταξίδι. 

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα φτάσει τους 50 πόντους. Αποθέωση. Το κοινό του Μιλγουόκι περίμενε 50 χρόνια ακριβώς για να δει τα «Ελάφια» στην κορυφή και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα κατάφερε.

Η πρώτη αγκαλιά ανήκει στην Βερόνικα. Η μητέρα του ξέρει πόσα έχει περάσει για να τον δει σήμερα πρωταγωνιστή στην πιο όμορφη ιστορία. Οι σκέψεις πηγαίνουν στον Τσαρλς, που δεν πρόλαβε να δει την αποθέωση, είδε όμως την αναγνώριση, την αγάπη και την ελπίδα. Και αμέσως, το μυαλό στο μέλλον και στην αγάπη. Η επόμενη αγκαλιά είναι της Μαράια και την μεγαλύτερη την κρατά για τον Λίαμ Τσαρλς. Ο Θανάσης στη βιντεοκλήση, καθώς δεν μπόρεσε λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων να βρεθεί στο γήπεδο κλαίει για εκείνον. «Θανάση σε παρακαλώ, έλα στο γήπεδο» τον πιάνει η κάμερα να του φωνάζει. Σε στιγμές που δεν πρόλαβε καν να σκεφτεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διηγήθηκε αμέσως την ιστορία του. Με τρεις αγκαλιές και μερικά δάκρυα, άρχισε να μας βάζει στο κλίμα για την ταινία της Disney.

Ο Γιάννης δεν είναι απλά ο κορυφαίος Έλληνας που έπιασε ποτέ την πορτοκαλί μπάλα. Είναι η σπουδαιότερη προσωπικότητα, ο μεγαλύτερος Έλληνας σταρ που γεννήθηκε ποτέ. Και αυτό γιατί η δική του ιστορία είναι μεγαλύτερη από όσα αυτή η χώρα μπορούσε σήμερα να ονειρευτεί. Έκανε εκατομμύρια κόσμου να τον ακολουθήσει σε μια περίοδο που η μισαλλοδοξία, μας τσάκιζε. Έκανε εκατομμύρια κόσμου να ξενυχτoύν για να δει ένα ταξίδι που δεν είχε σταματημό. Ένα ταξίδι που ξεκινούσε με έναν, δύο, πέντε πόντους. Με μία τάπα, με ένα κλέψιμο και με έναν τσακωμό και με Αμερικανούς που έκαναν διαγωνισμούς ορθογραφίας για το επώνυμό του. Και σήμερα, 8 χρόνια μετά, το ίδιο ταξίδι να συνεχίζεται με 50άρες, βραβεία και πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης έχει πλέον το πιο γνωστό ελληνικό όνομα στον κόσμο, είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας αυτήν την στιγμή στη γη. Είναι όλα όσα θα θέλαμε να είμαστε. Διάλεξε τον δύσκολο δρόμο, δεν το έβαλε κάτω, νίκησε, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο, έσπασε ρεκόρ, συνέχισε να κρατά τους πιο ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του, έφτιαξε τη δική του οικογένεια και δίδαξε όχι μόνο μια χώρα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο τι μπορεί να συμβεί όταν το ταλέντο συνδυάζεται με την σκληρή δουλειά. Και όλα αυτά, τα έκανε με χαμόγελο, χιούμορ και χωρίς ταβάνι στο όνειρό του.

Η οικογένεια που δεν σταματά να μας κάνει περήφανους, «μεγαλώνει» συνεχώς. Ένα παιδί που ξεκίνησε από ένα ημιυπόγειο στα Σεπόλια και έκανε όλα, όσα ονειρεύτηκε, πριν ακόμα κλείσει τα 27 χρόνια ζωής. Η Βερόνικα και ο Τσαρλς τριάντα σχεδόν χρόνια μετά το ταξίδι τους από τη Νιγηρία στην Αθήνα, έχουν χαρίσει στην Ελλάδα τον πιο μεγάλο σταρ της ιστορίας της. Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον πλανήτη είναι Έλληνας, όμως ανήκει σε όλον τον κόσμο και... «τις πιο όμορφες μέρες του δεν τις έχει ζήσει ακόμα».

Το έπος του «Giannis» σε αριθμούς

Η παράσταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους NBA Finals ήταν θρυλική. Ο «Giannis» ήταν πραγματικά κυρίαρχος και όπως ήταν φυσιολογικό κατέκτησε και το MVP των τελικών.

Παρακάτω είναι μερικά από τα κατορθώματα του «Greek Freak»

- Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σημειώνει τουλάχιστον 40 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 μπλοκ σε αγώνα των τελικών.

- Μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν (1993) και ο Αντετοκούνμπο έχουν καταφέρει να σημειώσουν 20 πόντους σε μια περίοδο στα NBA Finals.

- Έγινε μόλις ο 7ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημειώνει 50 πόντους σε αγώνα των ΝΒΑ Finals.

- Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Σακίλ Ο΄Νιλ (2000) που είχε +40 πόντους και +10 ριμπάουντ σε τρία διαφορετικά παιχνίδια στους NBA Finals.

- Μόνο ο Αντετοκούνμπο και ο Μάικλ Τζόρνταν έχουν κατακτήσει δύο MVP κανονικής περιόδου, ένα MVP τελικών και ένα βραβείο Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς.

- Είναι ο πρώτος MVP των τελικών που έχει πάρει και το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη (2016/17)

- Είναι ένας από 3 Ευρωπαίους που έχουν κατακτήσει MVP των τελικών και ένας από συνολικά 5 μη-αμερικανούς.

- Ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπομπ Πέτιτ (1958) με 50 πόντους σε ματς των τελικών που κρίνει τον τίτλο.

- Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο (Γιάννης, Θανάσης, Κώστας) έγιναν τα πρώτα τρία αδέρφια με δαχτυλίδι στο ΝΒΑ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ