ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ανδριανός στη Βουλή για τη Δανειακή Σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικής Δημοκρατίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:47:00 μ.μ. |
Ανδριανός στη Βουλή για τη Δανειακή Σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικής Δημοκρατίας
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με το παρόν νομοσχέδιο, το Σώμα καλείται όχι απλώς να κυρώσει τις δύο αναφερόμενες στον τίτλο συμβάσεις, τη Σύμβαση Χρηματοδότησης και τη Δανειακή Σύμβαση, αλλά πολύ περισσότερο και ευρύτερα, να κυρώσει τόσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά την έναρξη μιας νέας και αισιόδοξης εποχής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεγαλύτερη κοινοτοπία σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού, είναι ότι οι κρίσεις αποτελούν ταυτόχρονα κίνδυνο αλλά και ευκαιρία.

Πίσω όμως από την κοινοτοπία αυτή κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια: ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση μιας κρίσης, η τολμηρή και υπεύθυνη υιοθέτηση και εφαρμογή όλων των αναγκαίων και ώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων και επιμέρους πολιτικών, επιτρέπει όχι μόνο την υπέρβασή της, αλλά και τη θεμελίωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή της επόμενης μέρας.

Είναι γι’ αυτό εξαιρετικά σημαντικό ότι, μετά και την οδυνηρή εμπειρία της ελληνικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, που δοκίμασε σκληρά την κοινωνία μας αλλά και τη συνοχή ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον αυτής της νέας πρόκλησης της πανδημίας αντελήφθη πλέον και μάλιστα εμφατικά ότι η δυναμική και αποφασιστική αλληλεγγύη είναι μονόδρομος.

Και σ’ αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη συμμετοχή οκτώ ακόμη ευρωπαίων ηγετών προτάθηκε τον Μάρτιο του 2020 η συγκρότηση ενός νέου συστήματος κοινού δανεισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την οικοδόμηση της επόμενης ημέρας – πρόταση που οδήγησε στη θέσπιση του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως επίσης, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση αυτού του προγράμματος ήταν από τις πρώτες που υπεβλήθησαν και επαινέθηκε από τους ευρωπαϊκούς φορείς και αξιωματούχους για την πληρότητα και τον εμπεριστατωμένο της χαρακτήρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης τη μεγαλύτερη ενίσχυση ως προς το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 17,8 αφορούν μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και τα 12,7 δις δάνεια ώστε, μαζί και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, οι συνολικοί πόροι που θα κινητοποιηθούν να υπερβούν τα 57 δις ευρώ.

Αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό ποσό συνεπάγεται βεβαίως και την τεράστια ευθύνη της αποτελεσματικής αξιοποίησής του – για την ανακούφιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, αλλά και της προηγούμενης μακράς κρίσης των περασμένων 10 ετών, καθώς και για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, του οποίου τα θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, τις ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, το επίπεδο των πραγματικών μισθών την ποιότητα της καθημερινότητας – θα διαχέονται ισότιμα και αποτελεσματικά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική η ορθή επιλογή των προτεραιοτήτων αυτής της μεγάλης προσπάθειας:

Η χρηματοδότηση ώριμων έργων θα ενισχύσει τις υλικές και άυλες υποδομές της χώρας, συνθήκη απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που ήδη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της σημερινής κυβέρνησης, αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά και ουσιαστικά το κόστος της γραφειοκρατίας και μετατρέποντας δυναμικά το κράτος από δυνάστη σε αρωγό κάθε δημιουργικής προσπάθειας.

Η πράσινη μετάβαση υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει ό,τι της αναλογεί για την αντιμετώπιση του τεράστιου παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής -τις συνέπειες του οποίου ολοένα και περισσότερο βιώνουμε και στη χώρα μας με πυρκαγιές, πλημμύρες και καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στις περιουσίες των πολιτών – αξιοποιώντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι το πράσινο δυναμικό της πατρίδας μας.

Οι επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, στην υγεία, στην εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη σε συνδυασμό με τις βαθιές και ευρείες μεταρρυθμίσεις που με μεθοδικότητα προωθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κρίσιμους αυτούς τομείς ήδη οδηγούν τη χώρα στη σύγχρονη εποχή σε ό,τι αφορά τόσο την καθημερινότητα του πολίτη, όσο και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση υγιών επενδύσεων από εγχώρια και διεθνή κεφάλαια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μεγάλο και φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα.

Για την Ευρώπη, γιατί μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρώπη έχει την τελευταία ευκαιρία να αποδείξει έμπρακτα τόσο την αλληλεγγύη της, όσο και την ικανότητα και αποτελεσματικότητά της να εγγυάται ένα μέλλον ευημερίας και προκοπής για τα μέλη της.

Για την Ελλάδα, γιατί μετά από πολλά και δύσκολα χρόνια, έχουμε με το πρόγραμμα αυτό την τελευταία ευκαιρία για πολλές δεκαετίες να περάσουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους της χώρας, να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος που θα σέβεται έμπρακτα τον πολίτη.

Και είναι ευτυχές που σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που εγγυάται και αποδεικνύει στην πράξη πως αυτή την πολύτιμη ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη».

 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ