ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας στην οικογένεια της Lifetime HSS

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:45:00 μ.μ. | |
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας στην οικογένεια της Lifetime HSS
Στην οικογένεια της Lifetime HSS εντάχθηκε το παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ. Παράρτημα Αργολίδας), έναν ακόμη πολύ σημαντικό συνεργάτη σε αυτό το έργο ζωής.


Συνεχίζουμε να προσθέτουμε στο σύστημα μας εθελοντές-διασώστες σε κάθε σημείο της χώρας που μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτα περιστατικά υποστηρίζοντας την προσπάθεια την οποία εδώ και χρόνια πραγματοποιούν και την αποστολή τους να βοηθάνε τον συνάνθρωπο τους σε έκτακτες καταστάσεις.

Έχει τύχει ποτέ να βρεθείτε σε κάποιο έκτακτο περιστατικό στο οποίο δεν γνωρίζατε που βρίσκεστε ή δεν είχατε γνώση για το πώς θα χειριστείτε την κατάσταση; Πλέον υπάρχει μία εφαρμογή που την έχετε πάντα μαζί σας στο κινητό σας και μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για εσάς ή κάποιον συνάνθρωπό σας.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την Lifetime HSS, μια εταιρεία που αποτελείται από νέους ανθρώπους και έχουν ως έδρα τους τη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησαν μια πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογή, που αξιοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Η εφαρμογή απευθύνεται τόσο σε απλούς πολίτες που μπορεί να βρεθούν σε ένα έκτακτο περιστατικό όσο και σε εθελοντές διασώστες που γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες. Ειδικότερα, στους εθελοντές διασώστες η εφαρμογή παρέχει εργαλεία που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την συνδρομή τους στη διαχείριση ενός έκτακτου περιστατικού.

“Σκοπός της εφαρμογής είναι να αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια κάθε ανθρώπου που θα βρεθεί σε ένα έκτακτο περιστατικό ή μια δύσκολη κατάσταση στην οποία θα χρειαστεί την βοήθεια ανθρώπων εξειδικευμένων στις πρώτες βοήθειες”, εξηγεί στο thestival o ιδρυτής της Lifetime HSS, Νίκος Στεργιόπουλος.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή παρέχεται δωρεάν και οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να την κατεβάσει από το play store, ενώ πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και στο app store. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στην εφαρμογή απλού χρήστη και σε εκείνη του πιστοποιημένου εθελοντή διασώστη.

Εφαρμογή για τον απλό χρήστη: Μόλις σημειωθεί ένα περιστατικό, ο χρήστης ανεβάζει τις συντεταγμένες του συμβάντος και μια περιγραφή για το τι έχει συμβεί. Με το πάτημα ενός κουμπιού ειδοποιείται ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 και συγχρόνως ενημερώνονται εθελοντές διασώστες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Παράλληλα ενεργοποιείται χάρτης με οδηγίες για το που βρίσκεται το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Εφαρμογή για εθελοντή διασώστη: Ο εθελοντής διασώστης λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του για συμβάν που είναι σε εξέλιξη. Η ειδοποίηση περιλαμβάνει πληροφορίες για το περιστατικό και οδηγίες για το πως θα μεταβεί ο διασώστης στο σημείο.
“Κάθε δευτερόλεπτο μετράει”

Με αυτόν τον αυτοματοποιημένο τρόπο οι πληροφορίες μεταδίδονται ταχύτατα έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι εθελοντές να σπεύσουν έγκαιρα στο συμβάν. “Κάθε δευτερόλεπτο μετράει και μπορεί να κοστίσει ή να σώσει μια ζωή”, τονίζει ο κ Στεργιόπουλος, επισημαίνοντας ακόμη ότι βασικός στόχος της εφαρμογής είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια και να επιτευχθεί η άμεση ανταπόκριση και διάσωση του θύματος.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1425 περιστατικά άλλα ιδιαίτερα σοβαρά και άλλα λιγότερο. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιόπουλο “χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που άτομο μέσης ηλικίας είχε τραυματιστεί από πτώση από ύψος. Κάλεσε για βοήθεια μέσω της εφαρμογής και έσπευσε αμέσως εθελοντής διασώστης που βρίσκονταν σε γειτονικό κτήριο από τον παθών και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες για την μεταφορά του σε ασφαλές σημείο. Κάτι που μόνο ένα άτομο που γνωρίζει πρώτες βοήθειες μπορεί να πραγματοποιήσει καθώς οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη”, υπογραμμίζει.

“Βάλε τον δικό σου απινιδωτή”

Μία από τις αρκετές καινοτομίες που παρέχει η εφαρμογή στον χρήστη έχει τον τίτλο “βάλε τον δικό σου απινιδωτή”. Απευθύνεται σε όλους όσοι διαθέτουν κάποιον απινιδωτή και θα ήθελαν να τον διαθέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στο σχετικό βίντεο δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς μπορούν οι χρήστες να θέσουν σε προσβασιμότητα τον απινιδωτή τους, δίνοντας, όπως τονίζει ο κ. Στεργιόπουλος, την δυνατότητα στους εθελοντές “να γνωρίζουν άμεσα εάν υπάρχει σχετικά κοντά κάποιος απινιδωτής, ο οποίος επαναφέρει την λειτουργία της καρδιάς και τον παθών στη ζωή. Μην ξεχνάμε πως σε πρόσφατες περιπτώσεις, όπως του παιδιού στην Χαλκιδική και του Έρικσεν στο Euro, ένας ζωτικός λόγος που σώθηκαν ήταν χάρη στην έγκαιρη χρήση του απινιδωτή”.

Καινοτόμα εφαρμογή σε εθνικό – παγκόσμιο επίπεδο

Η ιδέα της Lifetime HSS γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον ιδρυτή της, πλήθος διασωστικών ομάδων έχει ενταχθεί μεγαλώνοντας συνεχώς το δίκτυο εθελοντών – διασωστών που είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό και να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους.

Οι διαστάσεις αυτού του εγχειρήματος, όμως, έχουν εξαπλωθεί κι εκτός συνόρων, με την συμμετοχή στο Web Summit που θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνολογικό γεγονός στον κόσμο και λαμβάνει χώρα το παγκόσμιο συνέδριο τεχνολογίας. “Εκεί συνομιλήσαμε με ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρίες – κολοσσούς σε όλο τον κόσμο και εισπράξαμε τον ενθουσιασμό τους με το γεγονός ότι ένα τέτοιο εγχείρημα αναπτύσσεται στην χώρα μας”, είπε ο κ. Στεργιόπουλος, καταλήγοντας πως έμειναν έκπληκτοι με την ταυτόχρονη ενημέρωση του 112, του ΕΚΑΒ, καθώς και όλων των ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες και γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν.

Για περισσότερες πληροφορίες: Lifetime HSS
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ