ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Δυο εκδηλώσεις στο Παλαμήδι 13-14 και 19-20 Αυγούστου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:26:00 μ.μ. | | |
Δυο εκδηλώσεις στο Παλαμήδι 13 και 14 Αυγούστου
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΤΙΣΜΟΣ» θα πραγματοποιηθούν στο Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο  οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
13 & 14 Αυγούστου 2021
“Το Ναύπλιο και οι φυλακές του”

Ώρα 21:00 μ.μ.
19 & 20 Αυγούστου 2021
Άσμα Ασμάτων

Ώρα 19:30 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει αποσύρει την υποστήριξη του στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις μετά την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου λόγω της πανδημίας.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο φρούριο Παλαμηδίου.

Μέγιστος αριθμός θεατών: 100

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο: https://digitalculture.gov.gr

Ώρα προσέλευσης: μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στο: https://digitalculture.gov.gr

“Το Ναύπλιο και οι φυλακές του” 
13 & 14 Αυγούστου 2021 Ώρα 9:00 μ.μ. 
Φρούριο Παλαμηδίου (Ναύπλιο) 

Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τις φυλακές του Ναυπλίου, “ανθρώπινα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας”. 

Θα παρουσιαστεί στο Φρούριο του Παλαμηδίου στον Προμαχώνα του Αγίου Αντρέα. (χώρος πρώτων φυλακών μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς). Το Ναύπλιο, μια πόλη με μεγάλη και πλούσια ιστορία, κατοικείται συνεχώς και αδιάλειπτα από την προϊστορία έως και σήμερα και ζει απόλυτα συνδεδεμένη με το ιστορικό της παρελθόν. 

Η παράσταση, βασίζεται σε μαρτυρίες κρατουμένων, ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα τα οποία θα δραματοποιηθούν και θα παρουσιαστούν πρώτη φορά επί σκηνής. 

Τα κείμενα καταγράφουν τη ζωή των φυλακισμένων, αποτυπώνοντας κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας, καθώς καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από το 1830 έως το 1970. Παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια θα ακούγονται σε ζωντανή εκτέλεση. Το θέαμα συμπληρώνουν προβολές από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και γκραβούρες. 

Ταυτότητα παράστασης 
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία : Γιασεμί Κηλαηδόνη 
Σχεδιασμός φωτισμών : Μελίνα Μάσχα 
Ενδυματολόγος : Βασιλική Σύρμα 
Μουσική επιμέλεια-Έρευνα : Γιάννης Καραγιάννης 

Ηθοποιοί : Γιώργος Γιαννακάκος Γιασεμί Κηλαηδόνη Μουσικοί : Θεόφιλος Μετασίδης Γιώργος Μουσταΐρας 
 Παραγωγή : «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ» Α.Μ.Κ.Ε., Ακαδήμου 14, Αθήνα, diadromi@otenet.gr 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» - Πρόγραμμα 2021, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χρήσιμες πληροφορίες: Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

Πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στο: digitalculture.gov.gr Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. 

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης . Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Άσμα Ασμάτων 
19 & 20 Αυγούστου, 
Φρούριο Παλαμηδίου, Αργολίδα 
Ώρα: 19.30 μ.μ. 

Το έργο Άσμα Ασμάτων είναι ένα σύγχρονο χορογραφημένο «βυζαντινό ορατόριο», βασισμένο στο γνωστό βιβλικό κείμενο, τραγουδισμένο σε γλώσσα αρχαία ελληνική της ελληνιστικής περιόδου. Περιστρέφεται αισθησιακά γύρω από την έννοια του ερωτευμένου ζεύγους του Άσματος: του βασιλιά Σολομώντα και της Νύφης. 

Η μουσική γραφή αποτελείται από μελωδίες για σόλο και χορωδίες, αλλά και ορχηστρικές συνθέσεις που ακολουθούν τους ήρωες του έργου και τους αναδεικνύουν. Η μουσική πρωταγωνιστεί, συνοδεύει ή ακολουθεί την κίνηση και οι χορευτές φλερτάρουν με την έννοια του ηθοποιού. Η χορογραφία είναι σύγχρονη και χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας και συναφών παραδόσεων της βυζαντινής εποχής, όπως οι γεωργιανοί χοροί. 

Η σκηνοθεσία νοηματοδοτεί και ενώνει ευρηματικά τα παραπάνω: μέσα από τη συνύπαρξη της μουσικής γραφής, που θυμίζει κοσμική ψαλμωδία, αλλά και του σύγχρονου λεξιλογίου του χορού, ξετυλίγεται μπροστά μας το πάντρεμα του ερωτισμού, της ιεροτελεστίας και του Θείου. 

Συντελεστές 
Σύλληψη, Μουσική σύνθεση, Επιλογή- μεταγραφή κειμένων: Ξανθούλα Ντακοβάνου 
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Κόμη 
Χορογραφία: Ταξιάρχης Βασιλάκος 
Μουσική διεύθυνση: Ουρανία Λαμπροπούλου 
Κατασκευή κοστουμιών: Emma Mollet 

Ερμηνεύουν: Γεράσιμος-Σοφοκλής Παπαδόπουλος: Βασιλιάς Σολομών (τραγούδι), ούτι (ορχήστρα) Ξανθούλα Ντακοβάνου: Νύφη (τραγούδι) Ταξιάρχης Βασιλάκος: ο Αγαπημένος (χορός) Αθηνά Κυρούση-Salvucci: Χορός γυναικών (χορός, τραγούδι) Νεφέλη Σταμούλη: Χορός γυναικών (χορός, τραγούδι) Αυγερινή Γάτση: Κορυφαία χορού (τραγούδι), νέυ (ορχήστρα) Ουρανία Λαμπροπούλου: σαντούρι (ορχήστρα) Αλέξανδρος Ριζόπουλος: κρουστά (ορχήστρα), χορός ανδρών (τραγούδι) 
ΑΜΚΕ: Μούσα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ