ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

"Ιλιάδα του Ομήρου": Τι θα δούμε 17 και 18 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:17:00 π.μ. | | | |
"Ιλιάδα του Ομήρου": Τι θα δούμε 17 και 18 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Άργους
Το ιλιαδικό έπος του Ομήρου σε 70 λεπτά, παρουσιάζει στις 17 και 18 Αυγούστου 2021 η εφηβική σκηνή της θεατρικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη «Μικρός Βορράς» στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

«Είμαστε στο Άργος, στην κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού μυκηναϊκού πολιτισμού για να πούμε μια ιστορία, την Ιλιάδα, η οποία μιλάει για τη δόξα αυτού του πολιτισμού», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιλιάδα παρουσιάζεται συμπυκνωμένη για εφήβους και η συμπύκνωση των 24 ραψωδιών σε 1 ώρα και 12 λεπτά, ήταν για τον σκηνοθέτη ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει στην πολύχρονη πορεία του. «Ήθελα να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην ψυχαγωγία, το χιούμορ και την ποιητική τέρψη», τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ράτζος, εξηγώντας ότι αυτούσιοι στίχοι του Ομήρου συνδυάζονται με video games και ραπ.

Εξάλλου την πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έχει γράψει το -επίσης θεσσαλονικιώτικο- μουσικό σχήμα Τhe Prefabricated Quartet (Θοδωρής Παπαδηµητρίου-τσέλο, Χρήστος Γούσιος -ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Σιώνας- φωνή, ηλεκτρικό µπάσο και Αλέκος Σπανίδης- τύµπανα), το οποίο παίζει ζωντανά στην παράσταση, αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και στη σύγχρονη μουσική έκφραση.

«Είναι η δική μας ματιά πάνω στο συγκλονιστικό αυτό έργο του Ομήρου. Παρουσιάζουμε και τις 24 ραψωδίες, απλώς εστιάζουμε σε κάθε μία από αυτές σε εκείνο το στοιχείο που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μην το ακούσει ένας έφηβος».

Η παράσταση είναι φτιαγμένη για νέους και εφήβους από 10 έως 18 ετών.

«Ο Μικρός Βορράς έχει αναλάβει ένα ρόλο υποστηρικτικό για το θέατρο στην εκπαίδευση, για τους εκπαιδευτικούς και θέλαμε μετά τις παραστάσεις της Ελένης, που διδάσκεται στη Γ΄ γυμνασίου και της Οδύσσειας, που διδάσκεται στην Α' Γυμνασίου, να καλύψουμε με την Ιλιάδα και την ύλη της Β΄ γυμνασίου», σημειώνει ο Τάσος Ράτζος.

Πολύτιμος συνεργάτης της θεατρικής ομάδας «Μικρός Βορράς» σε αυτήν την παράσταση είναι ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς, ο οποίος έχει φτιάξει την Οδύσσεια και την Ιλιάδα για εφήβους.

Στην «Ιλιάδα του Ομήρου» παίζουν οι ηθοποιοί Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου. Την επιμέλεια κίνησης υπογράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος και τα σκηνικά-κοστούμια η Χριστίνα Θαλασσά. Μετά από την πρεμιέρα στο Άργος, η παράσταση θα ανέβει στις 3 και στις 5 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα και τη Δράμα αντίστοιχα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

Δήμητρα Κεχαγιά
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ