ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τριπλή δόση φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:05:00 π.μ. | | |
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τριπλή δόση φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβριο
Η διορία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων δόσεων (Ιουλίου-Αυγούστου) θα πρέπει να γίνει έως και τις 17 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Σεπτεμβρίου.

Ήδη με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 2,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι, δηλαδή ο ένας στους τρεις που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 1,773 δισ ευρώ για φόρο εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ το φόρο με μια μικρή έκπτωση, είτε με δόσεις, επιλέγοντας ακόμα και την ένταξη τους σε κάποια από τις ρυθμίσεις. Αναλυτικά:

Εφάπαξ καταβολή: Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί στο σύνολό του έως και τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Τρεις πρώτες δόσεις: Εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά τις 27 Αυγούστου, αλλά εμπρόθεσμα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση, η οποία αφορά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν με μηνιαίες δόσεις το φόρο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάγια ρύθμιση: Όσοι από τους φορολογούμενους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο στις προκαθορισμένες δόσεις, τότε θα μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως και 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο είναι 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή τους και με πιστωτική κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση εφόσον η πληρωμή γίνει έως τις 27 Αυγούστου τότε θα επωφεληθεί της εκπτωσης του 3%. Το συνολικό ποσό θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι τακτικοί στην καταβολή των δόσεων στην τράπεζα του, προκειμένου να «φουσκώσει» το υπόλοιπο της κάρτας τους.

Εν τω μεταξύ και ενώ θα τρέχουν οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν λάβει το εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και για αυτόν το φόρο οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης ή της εφάπαξ καταβολής τους με την πιστωτική τους κάρτα και μετά αποπληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις στην τράπεζα.

Επανένταξη στη ρύθμιση

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση τους και όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεις που έχασαν μέσα στην πανδημία. Συγκεκριμένα, οσοι δεν πλήρωσαν τις δόσεις της ρύθμισης τους και έχασαν τη ρύθμιση το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021, εφόσον επιθυμούν να επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Δικαιούχοι για επανενταξη στη ρύθμιση είναι μόνοι όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ