ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Δημήτρης Καμπόσος για τις πυρκαγιές: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:26:00 μ.μ. | | |
Δημήτρης Καμπόσος για τις πυρκαγιές: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»
Δηλώσεις έκανε στο politic.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, αναφορικά με τις φωτιές στη χώρα μας.


“Η χώρα μας βιώνει μαύρες μέρες με τεράστιες καμένες εκτάσεις πρασίνου σε πολλές περιφέρειες της. Εύβοια, Αττική, και Πελοπόννησος παλεύουν αδιάκοπα τις 5 τελευταίες ημέρες στα φλεγόμενα μέτωπα. Μια μάχη όχι με ίσους όρους αφού ο έντονος και διαρκής καύσωνας των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με τους ανέμους έχει δημιουργήσει μια πραγματική βόμβα”, τόνισε ο κ Καμπόσος.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή» ανέφερε ο Δημήτρης Καμπόσος.

Στη συνέχεια τόνισε: «Το ζήτημα είναι να μην βιώσουμε μελλοντικά παρόμοιες τραγωδίες. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Μέσα στην στεναχώρια και την οργή διακρίνουμε την ελληνική ψυχή που παλεύει ως την τελευταία της πνοή, είτε με κλαδιά στα χέρια, είτε με περίθαλψη και φροντίδα των πληγέντων είτε ακόμη με τραυματισμένα ζωάκια στην αγκαλιά».

“Τα δάκρυα να σταματήσουν παρόλη την θλίψη όλων μας διότι οι στιγμές απαιτούν θάρρος, πυγμή ώστε να βρεθούν οι ουσιαστικές λύσεις” δήλωσε ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών.

Καλεί τους πάντες να αναθεωρήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους τις απόψεις των δημάρχων. Κανείς άλλωστε δεν γνωρίζει καλύτερα έναν τόπο, τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, τον δρόμο για να πάει και στο μικρότερο χωριό, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε υποδομές, διεξόδους διαφυγής σε περίπτωση φυσικών καταστροφών κα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Καμπόσος εδώ και χρόνια έχει μιλήσει για αντικατάσταση των πεύκων με άλλα είδη και τώρα επανέρχεται: «Εξαφάνιση όλων των πεύκων και άμεση αντικατάσταση από άλλα δένδρα όπως χαρουπιές, βελανιδιές, ήμερα πουρνάρια που δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση έτσι ώστε σε 5 χρόνια θα έχει θωρακιστεί όλη η χώρα και θα είναι και καταπράσινη».

Υποστηρίζει επίσης: «Τα έσοδα από την υλοτομία θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η αναδάσωση και να καλύψουν το κόστος προμήθειας από χαρουπιές, ακακίες και βελανιδιές»

«Μια φωτογραφία, ανάμεσα στις τόσες που αναρτήθηκαν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο, μας έκανε εντύπωση αφού απεικονίζει ένα καμένο δάσος και στη μέση μια πράσινη «όαση», άθικτη από τις φλόγες, να στέκει αγέρωχα και να δίνει ελπίδα.

Μια «όαση» από ακακίες και βελανιδιές, οι οποίες αντιστάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα και πλέον κοιτάζουν την καμένη γη, περιμένοντας να γεννηθεί ξανά. Σε αναφορές τους πολλοί επιστήμονες δασολόγοι αναφέρουν:

Οι βελανιδιές και οι ακακίες δεν μεταδίδουν τη φωτιά σε μεγάλη απόσταση, όπως συμβαίνει με τα κουκουνάρια των πεύκων ενώ χαρίζουν δροσιά και σκίαση. Επίσης μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος αντιπυρικής ζώνης, ένα «πράσινο φράγμα», προκειμένου να μην επεκτείνεται εύκολα η πυρκαγιά στον οικιστικό ιστό ή και σε διπλανά δάση, υποστηρίζει.

«Κι όμως συνεχίζεται η αναδάσωση με πεύκα.! Όντως..πόση βλακεία» λέει ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών

Όμως δεν σταματάει εδώ τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών:

«Τα πολεμικά αεροπλάνα C130 χωράνε 20 και παραπάνω τόνους νερού και πετάνε την νύχτα. Τα C130 θα τελείωναν την δουλειά πολύ γρήγορα, με τις αναγκαίες μετατροπές από τα ικανά στελέχη της αεροπορίας» υποστηρίζει και τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει αυτό.

«Η αλήθεια είναι αυτή, η φωτιά σβήνει στην αρχή της με ένα ποτήρι νερό! Όταν έχει γιγαντωθεί η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη! Τα καναντέρ μπορεί να είναι ευέλικτα όμως οι δυνατότητες τους σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι επαρκείς. Μεταφέρουν περίπου 5.500 λίτρα νερού όμως αδυνατούν να πετάξουν τις νυχτερινές ώρες ενώ δεν μπορούν να πάρουν νερό σε περίπτωση που η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη» δηλώνει ο κ. Καμπόσος με θητεία στις ειδικές δυνάμεις.

Δημήτρης Καμπόσος: «Η λύση των C130 είναι ιδανική για δασοπυρόσβεση καθώς πρόκειται για γίγαντες των αιθέρων που μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες λίτρα νερού και πετούν και στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η λύση είναι να τοποθετηθούν σε 4 αεροδρόμια της χώρας (π.χ. Ηράκλειο, Πάχη Μεγάρων ή Ελευσίνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη) πυροσβεστικοί κρουνοί όπου θα υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά σε ετοιμότητα 5 τροποποιημένα C130 HERCULES και θα αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές σε οποιαδήποτε συνθήκη.

Ειλικρινά θλίβομαι όταν υπάρχουν λύσεις και δεν αξιοποιούνται για να σωθεί η Ελλάδα μας! Είναι καθήκον απέναντι στα παιδιά μας να πράξουμε ότι είναι μπορούμε για να σώσουμε τη χώρα»!

Πηγή:politic.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ