ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Παύλος Χρηστίδης: «Το έλλειμμα είναι ξεκάθαρο»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:40:00 μ.μ. | |
Παύλος Χρηστίδης: «Το έλλειμμα είναι ξεκάθαρο»
Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη, 
Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η θερμοκρασία, κάθε Ιούλιο, παρουσιάζει αύξηση. Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε η άγνοια ή η υποτίμηση των συνθηκών δεν συγχωρούνται. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε ότι έχει διπλό έλλειμμα στην προστασία του περιβαλλοντος στην χώρα μας. Δομικό , αλλά κυρίως πολιτικο.

Και αν για τα δομικά προβλήματα επέλεξε να συγκριθεί απλα με τους προηγούμενους , δείχνοντας τον πήχη της, το πολιτικό της πρόβλημα έγκειται σε 2 βασικούς άξονες:

Αφενός, το ιδεολογικό : Η συντήρηση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο δεν πίστευε στην κλιματική κρίση. Η ΝΔ που φλέρταρε επί χρόνια με τις θεωρίες Τραμπ, για συνομωσία περί κλιματικής αλλαγής, έφαγε 2 χρόνια να κοιτάει απαθής, ως κυβέρνηση. Δεν έβαλε όρους στην οικονομική ανάπτυξη. Πίστευαν οι Υπουργοί της ότι, με οποιοδήποτε κόστος πρέπει ναενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, ακόμα και αν μακροπροθεσμα τα κόστη είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη.

Ετσι, δύο χρόνια τώρα, το περιβάλλον μπήκε σε δεύτερη μοίρα, κάνοντας εκπτώσειςτόσο στους περιβαλλοντικούς όρους των έργων, όσο και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, δεν έχει προωθήσει τίποτα που να ευνοεί το μελετητικό σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή. Η πανδημία δε μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία, για την αμέλεια της ως προς την αντιμετώπιση τωνφυσικών καταστροφών.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση ενέκρινε την προκήρυξη δύο βασικών έργων, την διευθέτηση του ρέματος στην Ραφήνα και στο Λουτράκι, ΜΕΤΑ τις φωτιές και με το φάσμα των πιθανών πλημμυρών πουέρχονται. Της πήρε 2 χρόνια!. Αντίθετα στο διάστημα τηςπανδημίας…έβρεχε αναθέσεις “κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης”.

Αφετέρου, η αδυναμία της ΝΔ, να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο του δημοσίου και να λειτουργήσει θεσμικά.Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (που θα αποτελούσαν και τοπικά σχέδια πολιτικής προστασίας) δεν είχαν προχωρήσει, ΜΕΤΑ τις φωτιές της 3ης Αυγούστου.

Τότε, μέσα σε μια βδομάδα το ΥΠΕΚ προώθησε προς έκδοση 4 Υπουργικές Αποφάσεις για τις τεχνικές τους προδιαγραφες, τις διαδικασίες προκήρυξης, τον ενδιάμεσο φορέα (το ΤΕΕ) και τις αμοιβές των μελετητών. Πότε θα δούμε τα σχεδια; τα πρώτα 16 ΘΑ προκηρυχθούν τέλη Αυγούστου, και ακόμη 50 θα προκηρυχθούν ή θαανατεθούν μέσα στο 2021…θέλουμε πάνω από 300 να υλοποιηθούν…άρα, ας φανταστούμε το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασια.

Επιτελικό κράτος μόνο στα χαρτιά. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δε μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που έρχεται και τις συνέπειες της. Τα αδιέξοδα της πολιτικής της , όμως, έγιναν ήδη ορατά. Και όσο και να επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα με επικοινωνιακά κόλπα, το έλλειμμα είναι ξεκάθαρο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ