ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

"Fichti Art Festival 2021": Τέχνη, ιδέες, επινόηση, όραμα… μέσα στην αργολική φύση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:28:00 π.μ. | | | |
"Fichti Art Festival 2021": Τέχνη, ιδέες, επινόηση, όραμα… μέσα στην αργολική φύση
Συνεχίζεται η τετραήμερη εκδήλωση εικαστικών, μουσικής, ποίησης, χορού και θεάτρου,που ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στα Φίχτια Αργολίδας. 

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ τέχνης που γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές μιας παρέας ανθρώπων ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης και υλοποιεί την ιδέα και το όνειρο της εμπνεύστριάς του, της Ελένης Τσετσέκου. 

Το Fichti Art αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” με μέσο την Τέχνη και στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της ομορφιάς της περιοχής του Φιχτίου και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στον πολιτιστικό διάλογο. 

Φέτος το πρώτο Fichti Art 2021 έχει κεντρικό άξονα την έκθεση ενός αγαπημένου καλλιτέχνη, του Francesco Moretti, με τίτλο "Χωρίς ρεύμα" σε επιμέλεια της Δρ. Φαίης Τζανετουλάκου, και πλαισιώνεται από συναυλίες και δρώμενα, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, μεταξύ άλλων στους ποιητές Μαρία Παναγιωτίδου και Δημήτρη Παπαδόπουλο, στους μουσικούς Σοφία Μαυρογεννίδου, Κοχάρ Καραγιάν, Παναγιώτη Μπερλή και σε τοπικές μουσικές, χορευτικές και θεατρικές ομάδες. . 

Ο χώρος διεξαγωγής είναι μαγικός, με απρόσκοπτη θέα στις Μυκήνες και σε όλο το αργολικό πεδίο, η συμμετοχή είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν με επιμέλεια όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19.

FICHTI ART FESTIVAL 2021 


Τι είναι, πώς γεννήθηκε Το Φεστιβάλ γεννήθηκε ως ιδέα μόλις λίγους μήνες πριν, γύρω από ένα τραπέζι που φιλοξένησε μια παρέα ανθρώπων, χαρούμενων να βρίσκονται πάλι μαζί και να ανταλλάσσουν ιδέες και συναισθήματα, ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης. Μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές, ήρθε η αναγνώριση πως πέρα από την προσωπική, υπάρχουν και κοινότητες που τυγχάνουν μιας πιο μόνιμης “απομόνωσης”. Το Fichti Art ήταν η απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” από μια άτυπη ομάδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και φίλων, η οποία, με μέσο την τέχνη και στόχο τον πολιτιστικό διάλογο και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση του φεστιβάλ, συνέλαβε την ιδέα του 1 ο Fichti Art Festival. 

Ποιο είναι το όραμα  Ευελπιστούμε πως το Fichti Art θα συνεχίσει τις επόμενες χρονιές ως νέος πολιτιστικός θεσμός, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης τόσο σε καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης, με μία κεντρική κάθε φορά έκθεση, όσο και σε τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και με δωρεάν συμμετοχή του κοινού. 

Ο τόπος, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας Το φεστιβάλ Fichti Art είναι μια νέα προσπάθεια που γίνεται με αγάπη και μεράκι για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Φιχτίου και την ανάδειξη της ιστορίας και ομορφιάς της. Σας προσκαλούμε όλες και όλους να γνωρίσετε την περιοχή μας. Το Φίχτι (ή αλλιώς και Φίχτια) είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετολίθι και αποτελούσε σημαντικό κόμβο στο πέρασμα από την Κορινθία στην Αργολίδα. 

Η ονομασία του χωριού προέκυψε πιθανότατα από τη φωνή του εισπράκτορα που φώναζε «αφίχθη», κάτι που αιτιολογείται και από τις γραμμές του τρένου που περνούν από εκεί. Στην περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κατάλοιπα και θαλαμωτοί τάφοι, αλλά και τέσσερις πύργοι – φυλάκια, μεγαλιθικές κατασκευές της Εποχής του Χαλκού σε σχήμα κιβωτίου. 

Ο επισκέπτης, εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο Φίχτι, μπορεί να δει την Ευαγγελίστρια, την κεντρική εκκλησία του χωριού, και το εκκλησάκι της Παναγίας του Ζαχαριά, όπου σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ήταν το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ για την Κυριακή 1η και την Δευτέρα 2 Αυγούστου

Κυριακή 1 Αυγούστου 
- Χωρίς Ρεύμα 
- Βραδιά Ποίησης με την ποιήτρια Μαρία Παναγιωτίδου και τον ποιητή Δημήτρη Παπαδόπουλο 
- Μουσικό ταξίδι, κονσέρτο με τις Σοφία Μαυρογεννίδου (φλάουτο) και Κοχάρ Καραγιάν (πιάνο) 

Δευτέρα 2 Αυγούστου 
- Χωρίς Ρεύμα, έκθεση του Francesco Moretti 
– vernissage (κλείσιμο έκθεσης) 
- Μουσική βραδιά Παναγιώτης Μπερλής (Διάφανα Κρίνα) 
- Εορτασμός κλεισίματος (Πάρτυ!)

Ελπίζουμε ότι το Fichti Art 2021 θα είναι το πρώτο μιας μακράς σειράς διοργανώσεων του φεστιβάλ. 

Η ομάδα υλοποίησης του 1ου Fichti Art 2021
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ