ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | | |
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς
Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους προπονητές στην ιστορία και άρρηκτα συνδεδεμένος και με το ελληνικό μπάσκετ.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η σερβική ομοσπονδία καλαθοσφαίρησης, με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο δάσκαλος του μπάσκετ, Ντούσαν Ιβκοβιτς, έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με πρόβλημα στους πνεύμονες και στην καρδιά του.

Η Ελλάδα θα τον γνωρίσει το 1980 όταν θα διαδεχθεί τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του Αρη. Η «χημεία» του όμως με τον Νίκο Γκάλη δε θα είναι καλή και ο Σέρβος προπονητής θα αποχωρήσει δύο χρόνια μετά.

Θα επιστρέψει στη Γιουγκοσλαβία για να αναλάβει τη Σιμπένκα του 18χρονου τότε Ντράζεν Πέτροβιτς, την οποία θα οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς.

Το 1991 θα αναλάβει τον ΠΑΟΚ που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων κσι που αναζητεί το πρωτάθλημα Ελλάδος. Το κατακτά το 1992 επί του Ολυμπιακού, θα φτάσει ξανά στον τελικό του Κυπελλούχων αλλά θα ηττηθεί από τη Ρεάλ.

Εναν χρόνο μετά θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στο φάιναλ 4 της Αθήνας, όμως η Μπενετόν του Κούκοτς στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 1994 ο Ιβκοβιτς αποχωρεί.

Θα αναλάβει τον Πανιώνιο τον οποίο θα οδηγήσει στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά. Το 1996 θα πάει στον Ολυμπιακό τον οποίο θα οδηγήσει στο πρώτο ευρωπαίκό πρωτάθλημα της ιστορίας του (1997), ενώ θα κατακτήσει κύπελλο και πρωτάθλημα Ελλάδος (1996-97).

Στην ΑΕΚ το 2000 θα κατακτήσει το Κύπελλο Σαπόρτα και το 2002 θα αναλάβει την ΤΣΣΚΑ. Το 2010 θα αναλάβει ξανά τον Ολυμπιακό και δύο χρόνια μετά θα κατακτήσει με τους «ερυθρόλευκους» το δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αλλά και το πρωτάθλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Για τη Γιουγκοσλαβία ο Ιβκοβιτς ήταν ένα από τα «τοτέμ» του μπάσκετ καθώς ανέδειξε τη μεγάλη γενιά παικτών όπως οι Πέτροβιτς, Ντίβατς, Κούκοτς, Ρατζα, Πάσπαλι, Βράνκοβιτς, Ντανίλοβιτς, Μποντιρόγκα, Στογιάκοβιτς, Τζόρτζεβιτς και πολλούς άλλους.

Το 1990 με τη Γιουγκοσλαβία θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο, το 1989, 1991, 1995, θα κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ και το 1996 το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο “Θρύλος της Ευρωλίγκα”, από την Ευρωλίγκα.


Ολυμπιακός: Έφυγε ο μεγαλύτερος όλων

«Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ολυμπιακός, τονίζοντας πως «έφυγε ο μεγαλύτερος όλων».

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

«Η “ερυθρόλευκη” οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ο μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού και ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, ο τεράστιος Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν είναι πια κοντά μας.

Ο Ντούντα του Θρύλου έκανε το μεγάλο ταξίδι και άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό. Τέτοιες ώρες τα λόγια είναι φτωχά…

Η σκέψη μας είναι με την οικογένειά του.

Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.

Θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Καλό ταξίδι Θρυλικέ Ντούντα…».

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποχαιρετά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς


Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν από τους πρώτους συλλόγους που αποχαιρέτησαν τον Ντούσαν Ίβκοβιτς:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός εκ των κορυφαίων “δασκάλων” του αθλήματος», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση οι «πράσινοι», ενώ και ευρωπαϊκοί σύλλογοι τίμησαν τον θρυλικό «Ντούντα»:

«Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε από τη ζωή. Αναπαύσου εν ειρήνη θρύλε», ήταν το μήνυμα της Ζαλγκίρις, «ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές – RIP», ανέφερε η Μπάγερν Μονάχου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ