ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Προσοχή: Δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή των Λιμνών στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:42:00 μ.μ. | | |

Προσοχή: Δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή των Λιμνών στην Αργολίδα
Αναγνώστης των Αργολικών Ειδήσεων μας ανέφερε πως στην περιοχή των Λιμνών στην Αργολίδα υπάρχουν κρούσματα με δηλητηρίαση σκύλων.
Ο αναγνώστης μας, ανέφερε πως το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν μέτρα καθώς πολλά σκυλιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η φωτογραφία του αναγνώστη μας:

Τι είναι το δηλητηριασμένο δόλωμα ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας “φόλα”;

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο µεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιµοποιούνται για τη δηλητηρίαση ζώων. Η πιο διαδεδομένη μορφή φόλας είναι οι εμποτισμένες με φυτοφάρμακο τροφές. Η στρυχνίνη ως ουσία χρησιμοποιείται πλέον σπανιότερα, δεδομένου ότι έχει απαγορευθεί από το 1993 και είναι πιο δύσκολο να την προμηθευτεί κάποιος, ενώ τα τελευταία χρόνια συχνά παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης τυποποιημένης φόλας σε μορφή κάψουλας παραφίνης.
 
Γιατί; Ποιά είναι το κίνητρα χρήσης τους;

Στο στόχαστρο οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα

Η χρήση δολωμάτων συμβαίνει και από παράνομους κυνηγούς για τον έλεγχο των θηρευτών των θηρεύσιμων ειδών, π.χ. έλεγχο αλεπούδων που τρέφονται μεταξύ άλλων και με λαγούς, πέρδικες κ.ά. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, σπάνια και απειλούμενα ζώα, όπως η αρκούδα, ο λύκος ή διάφορα είδη αρπακτικών πτηνών όπως ο Ασπροπάρης, πέφτουν θύματα της παράνομης αυτής πρακτικής.

Από την άλλη πλευρά, φόλες χρησιμοποιούνται και εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ κυνηγών και παραγωγών για τη χρήση μιας περιοχής, είτε ως περιοχή εκγύμνασης κυνηγόσκυλων είτε ως κυνηγετική περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση στόχος γίνονται οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Δεκάδες τσομπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από ασυνείδητους.

Πολύ συχνά είναι όμως και τα φαινόμενα δηλητηρίασης κυνηγόσκυλων ώστε να μην εμφανίζονται σε περιοχές βόσκησης οικόσιτων ζώων. Το πιο συνηθισμένο κίνητρο εξόντωσής τους από μία μερίδα των κτηνοτρόφων, είναι ότι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών αποσπώνται από την παρουσία κυνηγόσκυλων καταδιώκοντας τα, με αποτέλεσμα να μένει αφύλαχτο το κοπάδι.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Εκατοντάδες νεκρά ζώα κάθε χρόνο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ