ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Παγκόσμια πρώτη έκδοση παιδικού βιβλίου για τις Μυκήνες: "Η Αερόπη, ο Πιτθέας και ο Λέων"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:11:00 π.μ. | |
Παγκόσμια πρώτη έκδοση παιδικού βιβλίου για τις Μυκήνες: "Η Αερόπη, ο Πιτθέας και ο Λέων"
Τι κοινό έχουν δύο έφηβοι, ένα πέτρινο λιοντάρι, ένας προϊστορικός υπερήρωας και οι μυθικοί Κύκλωπες; Κανένα μάλλον αλλά αν τους πάρεις όλους και τους βάλεις μαζί, προκύπτουν ενδιαφέρουσες καταστάσεις...

Προλογικό σημείωμα της Θεατρολόγου και Παιδαγωγού Μαρίας Αλεξοπούλου

Θα μπορούσα να σκεφθώ ότι είναι σχεδόν… ΄΄συμπαντικό΄΄ αυτό που συνέβη, καθώς ολοκλήρωσα την ανάγνωση του ευφάνταστου , τρυφερού και ταυτόχρονα πρωτότυπου βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας! Αναθρεμμένη και εγώ σε αυτή την ιστορική γη που ονομάζεται Μυκήνες, από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις (μετά ακολούθησαν οι σχολικές εκδρομές…) στα «Αρχαία» όπως τα λέμε εμείς οι Μυκηναίοι , πάντα μια σκέψη ταλάνιζε το μυαλό μου μέχρι και σήμερα 

* Τί θα διηγούνταν άραγε αυτές οι πέτρες που στέκονται ακοίμητοι φρουροί τόσους αιώνες αν αποκτούσαν φωνή? Ποια γοητευτικά μυστικά που κρύβουν θα μας αποκάλυπταν? Τί θα μαθαίναμε για τις «Πολύχρυσες Μυκήνες» ,για τους ατρόμητους βασιλιάδες τις ,τους γεννημένους αρχηγούς από σπουδαίες βασίλισσες, το γενναίο στρατό & τους ξακουστούς τεχνίτες που όρθωσαν ακλόνητα αυτά τα κυκλώπεια τείχη , αγέρωχα στους αιώνες? Το παιδικό μου μυαλό έφτιαχνε ιστορίες για τον αγαπημένο μου τόπο ,ορμώμενο από το διάβασμα των ιστοριών για τον βασιλιά Περσέα ,τον Τρωικό πόλεμο, την Ιφιγένεια ,τον Ορέστη …

Ε, λοιπόν ήλθε αυτό το βιβλίο για να ικανοποιήσει αυτή την παιδική, αρχέγονη σχεδόν επιθυμία για απαντήσεις, που προκαλεί με την αύρα του αυτός ο μαγικός τόπος σε όλους τους επισκέπτες του! Και όταν οι πέτρινοι «φύλακες» από την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών αποφασίζουν να ψιθυρίσουν μυστικά ….σιωπούμε για να τα ακούσουμε!!!

Πρόκειται για μια ιστορία τρυφερή, με ήρωες καθημερινούς δύο παιδιά στην εφηβεία, όπου και αυτά όπως και εμείς αιώνες μετά ,διακατέχονται από την ίδια διάθεση για περιπέτεια και φαντασία ….συνοδοιπόροι τους δύο λιοντάρια ,τα σύμβολα της δύναμης και της εξουσίας μιας ολόκληρης εποχής «της εποχής του χαλκού»…. της εποχής των Μυκηναίων.
Με ένα άμεσο και ευχάριστα χιουμοριστικό ύφος , με διαλόγους γεμάτους δροσιά ,φρεσκάδα και έξυπνες παραπομπές στο σήμερα, με μία εικονογράφηση μαγική που απογειώνει αισθητικά το κείμενο ,αυτό το «ιστορικό παραμύθι» θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους !

Χωρίς ψήγμα διδακτισμού, εξυψώνονται αβίαστα αξίες όπως η φιλία, η τόλμη , η πίστη στο καθήκον και ταυτόχρονα ο αναγνώστης μεταφέρεται νοερά σε εκείνη την μακρινή ,ένδοξη εποχή , μαθαίνοντας για αυτή σπουδαίες ιστορικές πληροφορίες με πρωτότυπο και ελκυστικό τρόπο !

Αισθάνομαι την ανάγκη , παραβλέποντας το συναισθηματικό έρεισμα λόγω της καταγωγής μου , (άλλωστε οι Μυκήνες ανήκουν στην ανθρωπότητα) να δώσω συγχαρητήρια στους δημιουργούς αυτής της υπέροχης συγγραφικής δουλειάς και ως άνθρωπος της εκπαίδευσης να αναγνωρίσω ότι το βιβλίο αυτό ήλθε να καλύψει ένα κενό για την συγκεκριμένη «αναγνωστική ηλικία»!!!

Καλοτάξιδες οι περιπέτειες της Αερόπης ,του Πιτθέα και των φίλων τους που είναι βέβαιο ότι θα συντροφέψουν νοσταλγικά τα όνειρα των παιδιών που θα τις διαβάσουν ,μικρών & μεγάλων.
Ένα τελευταίο ευχαριστώ από καρδιάς κυρίες μου επειδή με κάνατε να αισθανθώ ευλογημένη… τώρα θα έχω μία υπέροχη, τρυφερή ιστορία να αφηγούμαι για τον τόπο καταγωγής μου τόσο στους μαθητές μου αλλά και ….στους αγαπημένους μου !!!!!

Αλεξοπούλου Μαρία Παιδαγωγός Προσχολική Αγωγής/ Θεατρολόγος
Εκπαιδευτικός ΔΙΕΚ
(Μυκηναία)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ