SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
DHL
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Σύλλογος Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος Αργολίδας τίμησε τον προστάτη του

Ο Σύλλογος Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος Αργολίδας τίμησε τον προστάτη του
Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος των Αποστράτων Στελεχών Λιμενικού Σώματος Ν. Αργολίδας "Ιερομάρτυς Φωκάς"τίμησε την μνήμη του Αγίου Φωκά προστάτη του Συλλόγου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πλοίαρχο Λ.Σ (εα) Γκούμα Χρήστο εκ μέρους του Δ Σ.

Ως ακολούθως:

Πανοσιολογιοτατε Πατέρα Γεωργιε,Πνευματικε Πατέρα του Συλλόγου Μας , Αιδεσιμότατε,
Αξιοτιμε Κε Λιμεναρχα Ναυπλίου Αξιοτιμε Κε Επιτιμε Αρχηγε Λ.Σ., Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,

Αξιωθηκαμε και αυτή την χρονιά να βρεθούμε στον επιβλητικό ιερό αυτό ναό, της Αγίας Τριάδας προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία και την Ονομαστική ακολουθία του Αγίου Προστάτη μας, να προσκυνήσουμε και να ευλογηθουμε.

Από το μεγάλο Συναξαριστή της Ορθόδοξης εκκλησίας γνωρίζουμε για το βιο του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά.

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου.Οι γονείς του Πάμφιλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπαδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνης πίστης τους και την θερμή ευσέβεια τους.

Ο Φωκάς,από μικρό παιδί, εντρυφουσε στην ανάγνωση των Γραφών και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε για τον Θεό αλλά και για τους συνανθρώπους του.
Οδηγό στην αγάπη του είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής.Πιστευε ότι "Ο Αγαπων τον αδελφόν αυτού εν τω φωτι μένει ο δε μισών τον αδελφόν αυτού εν τη σκοτία εστί"Εκείνος,δηλαδή, που αγαπά τον αδελφό του μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως, ενώ αντίθετα εκείνος που μισεί τον αδελφό του μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Ο Άγιος Φωκάς μελετούσε με ευχαρίστηση τα Ιερά βιβλία.Ελεγε μάλιστα σ'εκεινους που τον έβλεπαν να μελετάει, ότι η ψυχή μας είναι κήπος που χρειάζεται την περιποίηση της, για να μην βγάζει αγκάθια και τριβολια.

Αλλά ο κηπουρός Φωκάς ήθελε και όλες οι ψυχές να είναι κήποι πνευματικοί.Γι'αυτο, λοιπόν, όπου μπορούσε, συντελούσε στον καθαρισμό και την καλλιέργεια τους.

Ο Άγιος Φωκάς με την αγάπη που τον διέκρινε διέδιδε τον λόγο του Θεού και της Χριστιανικής πίστης στο πλήρωμα της εκκλησίας της Σινώπης και παρηγορούσε με τα λόγια του όλους τους χριστιανούς που είχαν ανάγκη στήριξης.

Οι ευσεβείς χριστιανοί του πρότειναν να γίνει Ιερέας, πράγμα που ο ίδιος δέχθηκε.
Μετά από λίγο καιρό αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού.

Κήρυττε άφοβα το Ευαγγέλιο και με τα θαύματα που έκανε κατόρθωσε να προσελκύσει πολλούς ειδωλολάτρες, κάποιοι από τους οποίους γίνονταν χριστιανοί.

Όταν κινδύνευσε από πείνα η πατρίδα του η Σινώπη, χάρις στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι.
Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντισθουν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό.Αλλοτε φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάσει τρικυμία.Αλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχες να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βράχους.Ετσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτραπεζο.Οταν, λοιπόν,καθοντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ενας απ'τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη μέρα αγόραζε αλλος και έτσι συγκέντρωναν χρήματα,τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Ο Άγιος μαρτυρισε το έτος 101μχ. επί Αυτοκράτορος Τραϊανού και συγκεκριμένα την 22α Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που τιμάται η μνήμη του.

Ο τρομερός διώχτης του χριστιανισμού Αυτοκράτωρ Τραϊανός γεννήθηκε το 53μχ.Το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριος Ουλπας Τραϊανός και ονομάστηκε Αυτοκράτωρ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 98μχ.

Ο ευσεβής Ελληνικός λαός ήταν ανέκαθεν και παραμένει φύλακας της Ορθόδοξης παράδοσης.Σεβεται και ευλαβειται τους Δικαιους, Οσίους και τους Μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης.
Η Ορθοδοξία διέσωσε το έθνος, διέσωσε την Εθνική Συνείδηση, την Ελληνική γλώσσα και την πίστη στην Ελευθερία.

Πολλοί υπήρξαν κατά τους σκοτεινούς χρόνους της δουλείας οι Νεομάρτυρες χριστιανοί.Τα Ορθόδοξα μοναστήρια ήταν στηρίγματα και φάροι της Επανάστασης, της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Ενδεικτικά στην Αργολίδα αγωνίσθηκαν για τον Χριστό, την πίστη, τα Άγια και την ελευθερία της Ελλάδας οι:α)ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας ο Ναυπλιώτης.

Ο Άγιος Αναστάσιος γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ήταν ζωγράφος.Εξισλαμισθηκε από τους Τούρκους και αφού ήλθε στον εαυτό του αποκήρυξε τον ισλαμισμό και ομολόγησε με παρρησία και γενναιότητα την πίστη του στον Χριστό.Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον δελεάσουν και τον απείλησαν με την ζωή του.Εκεινος όμως παρέμεινε ακλόνητος στην χριστιανική ομολογία του και υπέστη μαρτυρικό θάνατο στο Ναύπλιο το έτος 1655μχ, αφού διαμελισθηκε από τους Τούρκους.Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου και είναι ο πολιούχος Άγιος της πόλης του Ναυπλίου.

β)ο Αντώνιος Οικονόμου, Υδραίος πλοίαρχος ο οποίος έπεσε δυστυχώς από ελληνικά πυρά, του οποίου το μνημείο είναι στο Άργος.

γ)ο εκ Κρανιδίου Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρεστας (Παπαρσενης),ο οποίος έπεσε στην μαχη στα Δερβενάκια.

Στον κάμπο του Άργους έγινε η μεγαλειώδης αντίσταση στο στρατό του Δράμαλη.Οι κάτοικοι της περιοχής με μεγάλη προθυμία, υπακούοντας την εντολή του Κολοκοτρώνη, έριξαν στα πηγάδια της περιοχής τα χάλκινα σκεύη τους για να δηλητηριάσουν τα νερά τωνπηγαδιών από τα οποία υδρευοταν η στρατιά των Τούρκων.Ετσι ανέκοψε η αντίσταση του λαού την πορεία του Δράμαλη προς την Τρίπολη.

Σήμερα ο λαός μας εμπνέεται από τους αγώνες της Ρωμιοσύνης και συμπαρίσταται σε όλες τις αποφάσεις για την αποτελεσματική άμυνα εναντίον της γνωστής επιβουλής των οραματιστων της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εύχομαι σε Όλους Σας, στις Οικογένειες Σας, καθώς και και στις Οικογένειες των φίλων του Λ.Σ.
Υγεία και ευημερία και καλά ταξίδια στα πληρώματα των πλοίων μας.
Χρόνια Πολλά σε Όλους Μας, Υγεία και ευημερία στις Οικογένειες Μας.
Σας Ευχαριστώ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ