ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Στο "μάτι του κυκλώνα" τα παιδιά μετά την ραγδαία εξάπλωση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:03:00 π.μ. | | |
Κορωνοϊός: Στο "μάτι του κυκλώνα" τα σχολεία μετά την ραγδαία εξάπλωση στα παιδιά
Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο τμήματα του οποίου μπαίνουν σε καραντίνα φέτος, την ώρα που υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες. 

Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, τους επιστήμονες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, τους επιστήμονες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα Β2 και Γ2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, τέθηκαν σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση των πρωτοκόλλων που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση, έως ότου επιστρέψουν στην τάξη. Σημειώνεται πως η τηλεκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που νοσούν.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Όπως ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την πρώτη εβδομάδα έναρξης του σχολικού έτους- το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 24% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μία στις τέσσερις νέες μολύνσεις εντοπίζεται σε παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά είναι αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, είναι γνωστό ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% (15/02/21-15/5/21) σε 24,2% (15/06/21-15/9/21).

Παγώνη: «Θα δούμε πολλά από το άνοιγμα των σχολείων»


«Καμπανάκι» για την προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό σήμανε μιλώντας στο CNN Greece η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τηρεί στάση αναμονής για τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων σε 15 ημέρες, αποκλείοντας ωστόσο, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

«Περιμένω τα στοιχεία σε 15 μέρες από τα σχολεία, να δω πως θα πάει η κατάσταση και από εκεί και πέρα θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά στοιχεία τις παραμέτρους, θα γίνει αξιολόγηση και θα δούμε πως θα πάμε. Θέλει ακόμα υπομονή για να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι παιδίατροι να συνεργαστούν με τους γονείς και να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν για την ασφάλειά τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική και είναι κρίμα να βρίσκονται παιδάκια στα νοσοκομεία, διασωληνωμένα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, και θα το προλάβουμε μόνο με εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφανθεί, θα δει τις μελέτες, θα δει τα στοιχεία και θα προχωρήσει».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ