ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

H μετάλλαξη Μu που εντοπίσθηκε και στην Αργολίδα αποτελεί παγκόσμια απειλή για το τείχος ανοσίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:49:00 π.μ. | | |
H μετάλλαξη Μu που εντοπίσθηκε και στην Αργολίδα αποτελεί παγκόσμια απειλή για το τείχος ανοσίας
Σε τροχιά σταθεροποίησης με πτωτικές τάσεις κινείται πλέον η πανδημία στη χώρα, που χθες Πέμπτη 2/8 καταγράφει 2.840 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατηρείται μείωση στη διασπορά του κορωνοϊού και των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 9% και 2% αντίστοιχα.


Οι νέοι που εμβολιάστηκαν συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής, προειδοποιώντας ωστόσο πως διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Τον επόμενο μήνα, ανέφερε, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω της επιστροφής από τις διακοπές και τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επισημαίνουν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, δεδομένης της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης M που πλέον εντοπίζεται και στην Ελλάδα.

Μετάλλαξη Μ: Ανερχόμενη απειλή για το τείχος ανοσίας

Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μu. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μu εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2). 

Ωστόσο, η ταχύτητά μετάδοσής της ακόμη ελέγχεται. Στο Εκουαδόρ και την Κολομβία αποτελεί πλέον το 13% και το 39% αντίστοιχα των μεταλλαγμένων στελεχών. «Άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης για την Μu, υπενθυμίζοντας την πορεία της Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της αφ' ης στιγμής απέκτησε δυναμική.

Σύμφωνα με τη χθεσινή  έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη Δέλτα ανέρχεται πλέον στο 96,72%, αποτελώντας το 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά άνω του 90% σε όλη την υπόλοιπη χώρα πλην των Ιονίων Νήσων. Χάρη στη μεταδοτικότητά της κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της κυρίαρχης Άλφα: τα συνολικά ποσοστά των δύο μεταλλάξεων που στις αρχές Ιουλίου ήταν αντίστοιχα 80,35% και 0,67% αντίστοιχα, κυμαίνονται πλέον στο 58,03% και 26,31%.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ