ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

1981: Ο έρωτας του Στάθη Ψάλτη με την Καίτη Φίνου στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:50:00 μ.μ. | | |
1981: Ο ερωτάς του Στάθη Ψάλτη με την Καίτη Φίνου στο Ναύπλιο
Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη και στο περιοδικό «Λοιπόν» έδωσε ο Όμηρος Ευστρατιάδης, όπου ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε στα μεγάλα ονόματα της υποκριτικής με τα οποία συνεργάστηκε, μεταξύ αυτών και στον Στάθη Ψάλτη.

-Τι θυμάστε από τον Στάθη Ψάλτη ως άνθρωπο και ηθοποιό;


Ο Στάθης ήταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά, παράδεισος σκέτος. Στο Ναύπλιο ερωτεύτηκε την Καίτη Φίνου. Ένα περιστατικό που θυμάμαι, ήταν στα μπουζούκια.

Εκείνο το βράδυ το μαγαζί ήταν τίγκα στον κόσμο και μας έβαλαν το τραπέζι πάνω στην πίστα. Κάτσαμε εκεί.

Και ο Στάθης παρήγγειλε 50 πιάτα να τα σπάσει και όταν του τα έφεραν, τα μετρούσε ένα προς ένα, για να δει αν πράγματι ήταν αυτά που παρήγγειλε, λες και είχε καμία σημασία. Εγώ του είπα «Γιατί τα μετράς; Αν ήταν 40 και όχι 50 τι θα γινόταν;».

Εγώ, με τον Στάθη επειδή κάναμε πολλές ταινίες μαζί, κάποια στιγμή, όταν τον φώναξαν σε μια σειρά στην τηλεόραση.

Του είπα πως εκεί θα βγάλουμε κάτι διαφορετικό, γιατί δεν είναι μόνο κωμικός ηθοποιός.

Θυμάμαι όταν κάναμε γύρισμα στην Πλατεία Κοραή και στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, που έκανε τον γύφτο ο Στάθης, ο κόσμος τον περνούσε γι’ αληθινό γύφτο και από τα μαγαζιά έβγαινε ο κόσμος και του ζητούσε χαλί.

Ο Στάθης για μένα ήταν περισσότερο δραματικός ηθοποιός, παρά κωμικός. Ετοίμαζα μια σειρά για την τηλεόραση, «Οι άστεγοι», όπου εκεί θα έπαιζαν ο Ψάλτης και ο Δημήτρης Πιατάς.

Θα ήταν άστεγοι και θα κοιμόντουσαν στο Μοναστηράκι σε μια στοά, μαζί με έναν σκύλο. Θα ήταν μια κωμική σειρά με δραματικά στοιχεία.

Αλλά δεν πρόλαβε να γίνει, γιατί ο Στάθης αρρώστησε. Όλοι οι ηθοποιοί γεννούσαν ατάκες.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Ρίζος, Μουστάκας, Βουτσάς; Με κανέναν δεν είχα πρόβλημα, γιατί εγώ αγαπούσα τους ηθοποιούς και δεν ήθελα να τους παιδεύω.
Όταν τον φώναξα στα «Καμάκια», ήταν στη Θεσσαλονίκη και έκανε show πίστας σ’ ένα μαγαζί. Του έλεγα να κάνουμε την ταινία και τον έπεισα στο παρά πέντε, καθώς θα είχα βάλει άλλον στη θέση του.

Ο Φρατζής (σ.σ. αιθουσάρχης σε έναν κινηματογράφο στους Αμπελοκήπους) με ρώτησε ποιος είναι ο Στάθης Ψάλτης. Του είπα: «Είναι πολύ καλός ηθοποιός, καταπληκτικός» και μού είπε: «Βάλε κανένα γνωστό όνομα».

Τελικά, αναγκάστηκα να τροποποιήσω το σενάριο και χρησιμοποίησα τους Κώστα Καρρά και Ρίκα Διαλυνά για να ενισχύσω τον Στάθη.

Στο παρά πέντε πρόλαβε και έγινε πρωταγωνιστής. Μέσω εμού έγινε φίρμα, καθώς ήταν δευτεραγωνιστής και στα θέατρα θα έπαιζε ρόλους δεύτερους.

Εγώ, έκτισα πάνω στον Στάθη και εκείνος προς τιμήν του, μια φορά που είχα πάει στο θέατρο «Αθήναιον». Όταν με είδε, σταμάτησε το νούμερο και είπε δημόσια πως εγώ ό,τι έχω κάνει, το οφείλω στον Όμηρο Ευστρατιάδη.

-Ένα περιστατικό που θυμάστε και έχει αποτυπωθεί στο μυαλό σας;

Στο γραφείο μου, ο Ψάλτης καθάριζε τα τζάμια και ήταν μέσα ο Φωτόπουλος με τον Θανάση Παπαδόπουλο.

Ο Μίμης, ήθελε ν’ αποκτήσει δόξα. Ενώ το παράθυρο ήταν κλειστό, ο Παπαδόπουλος το ανοίγει χωρίς να το πάρει είδηση ο Ψάλτης και ρίχνει μέσα έναν κουβά νερό.

Αυτή η σκηνή στη βεράντα που καθαρίζει τα τζάμια, ήταν αυθόρμητη και πολύ επιτυχημένη.

Για τον ερωτά της με τον Στάθη Ψάλτη που ξεκίνησε στο Ναύπλιο στα γυρίσματα της ταινίας "Τα καμάκια" έχει αναφερθεί και η Καίτη Φίνου.

Η Καίτη Φίνου γυρίζοντας το χρόνο πίσω θυμήθηκε στιγμές της με τον αείμνηστο Στάθη Ψάλτη. Όπως εξηγεί, μετά τη συγκεκριμένη ταινία έμεινε μαζί του.

Σε ανάρτησή της στο Facebook (όπως και στο Twitter) η ηθοποιός αναφέρει:

«Τα καμάκια. Ναύπλιο 1981

Η Ελληνική ταινία που παίζει τώρα στο Έψιλον ήταν η τρίτη ταινία που συμμετείχα. Άγχος, τρακ που θα έπαιζα δίπλα στον Κ. Καρρά. Κακώς γιατί μου φέρθηκε με ευγένεια, με βοηθούσε με τα κοντινά μου πλάνα και όποτε χάλαγαν τα μαλλιά μου από τον αέρα, μου τα έστρωνε.

Ήταν η ταινία που στον γυρισμό από το Ναύπλιο έμεινα με τον Στάθη. Στο Ναύπλιο ανήκει ένα κομμάτι απ' την καρδιά μου.....

Αγαπημένοι συνάδελφοι που δυστυχώς κάποιοι δεν βρίσκονται κοντά μας..... Ψάλτης, Καρράς, Δεμίρης, Παπαδόπουλος..»

Πηγή: iciao.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ