ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Κατάθεση αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:29:00 π.μ. | |
Κατάθεση αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων
Την επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΞ με την οποία τονίζεται η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατέθεσαν ως αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Με την επιστολή της η ΠΟΞ, περιγράφει την αγωνία των ανθρώπων του τουρισμού να τύχουν την άμεση χορήγηση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» που στόχο έχει να ενισχυθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις κατά το στάδιο της επαναλειτουργίας τους, μετά από 16 μήνες που έμειναν επί της ουσίας κλειστές και χωρίς έσοδα.

Η ΠΟΞ, με την εν λόγω επιστολή, ενημερώνει τους αρμόδιους Υπουργούς για καθυστερήσεις στην καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης, και για την απόλυτη ανάγκη τα σχετικά ποσά να πιστωθούν ΑΜΕΣΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς ήδη βαδίζουμε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου και οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες.

Το κεφάλαιο κίνησης κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κεφάλαιο ακινησίας» όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η ΠΟΞ.

Οι βουλευτές με την παρούσα κοινοβουλευτική αναφορά στηρίζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της ΠΟΞ.

Η  επιστολή της ΠΟΞ

Προς 
κο Άδωνι Γεωργιάδη, 
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
κο Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών 
κο Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Κοινοποίηση κο Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού 

Κύριοι Υπουργοί,

 Η δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» συνδέθηκε από την αρχή, κατά την εξαγγελία της, με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στόχος της ήταν να ενισχυθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις κατά το στάδιο της επαναλειτουργίας τους, μετά από 16 μήνες που έμειναν επί της ουσίας κλειστές και χωρίς έσοδα. Σήμερα πλησιάζουμε στη λήξη της τουριστικής περιόδου και ακόμα χρήματα από τη συγκεκριμένη δράση δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο κίνησης κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κεφάλαιο ακινησίας». 

Αντιλαμβανόμαστε τις καθυστερήσεις που αναγκαστικά υπήρξαν λόγω των οικονομικών στοιχείων του έτους 2020 που έπρεπε να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της ενίσχυσης και τα οποία συνδέονταν άμεσα με τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων. Ωστόσο βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες. Χωρίς βοήθεια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών. Είναι απόλυτη ανάγκη τα σχετικά ποσά να πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δώσετε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της ανωτέρω ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν το σχετικό προγραμματισμό τους. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. 

Με εκτίμηση, 
Πρόεδρος Δ.Σ. 
Γρηγόρης Τάσιος 

Γενικός Γραμματέας
Μανώλης Τσακαλάκης 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ