ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Ο ΕΛΓΑ αναζητά τρόπο να αποζημιώσει την ακαρπία στα πρώιμα πορτοκάλια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:05:00 π.μ. | | |
Ο ΕΛΓΑ αναζητά τρόπο να αποζημιώσει την ακαρπία στα πρώιμα πορτοκάλια
Με καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ ανακάλυψε την ακαρπία των πρώιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ άργησαν να στείλουν τα πορίσματα ζημιών στην κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα αν και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή, ο Οργανισμός δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα αποζημιώσει τους παραγωγούς.


Για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή, οι οποίες προήλθαν από τους παγετούς της Άνοιξης, είχε συναντήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασιλόπουλος, «το πρόβλημα της ακαρπίας στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών είναι μεγάλο. Σε επικοινωνία που είχα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ μου ανέφεραν ότι ο Οργανισμός θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Μιλάμε για τις ποικιλίες Ναβαλίνες και Μέρλιν. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι στην Ηλεία αυτές οι ποικιλίες έχουν ζημιά που φτάνει στο 90%, στην Αχαΐα στο 60%, στην Αιτωλοακαρνανία στο 40%, στην Αργολίδα στο 30%.

Από το Νοέμβριο, που θα ξεκινήσει η συγκομιδή αυτών των ποικιλιών, θα έχουν μια εικόνα στον ΕΛΓΑ για το μέγεθος της ζημιάς και θα δουν αν μπορέσουν να εντάξουν την ακαρπία σε κάποιο πρόβλημα αποζημιώσεων».

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή», δήλωσε πρόσφατα στη Bουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ